Suomessa on varauduttu koronavirukseen

Uuden koronaviruksen vaikutukset eivät ole vielä tiedossa, mutta on jo ilmeistä, että terve ihminen kestää virustaudin hyvin. Useimmilla vakavia oireita saaneilla on ollut jokin pitkäaikaissairaus, esimerkiksi diabetes, sydän- tai keuhkosairaus.

Ihmisiä mietityttää tilanne, että joutuu viruksen takia karanteeniin vaikka itse ei olisikaan saanut tartuntaa. Suomessa karanteenissa oleva saa tartuntatautilain perusteella tartuntatautipäivärahaa, joka korvaa ansionmenetyksen. Päivärahaan on oikeus myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsi on määrätty karanteeniin, eikä huoltaja siksi voi tehdä työtä.

Karanteeniin joutuminen ulkomaan matkalla on huonoa onnea. Tilanteen aiheuttamista kustannuksista on pääsääntöisesti vastattava itse.

Perjantain tilanteen mukaan tautitapaukset Kiinassa ovat vähenemään päin mutta ne ovat lisääntymässä Kiinan ulkopuolella. Suomessa on todettu 15 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo.

Kaikki Suomessa todetut tapaukset ovat olleet lieviä. Etelä-Savossa ei ole ollut yhtään tapausta.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Keskimääräinen itämisaika on viisi vuorokautta. Tartunnalta suojautuu parhaiten pesemällä usein käsiä. Virustartuntaa epäilevän on soitettava päivystysapupuhelimeen, josta saa lisäohjeita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.