Suomi pärjää osaamista kehittämällä

Suomalaisella teknologiateollisuudella menee vielä kohtuullisen hyvin, ainakin toistaiseksi. Tekemisen tahti on reipasta esimerkiksi Pieksämäellä Franken tehtaalla Naarajärvellä, jossa Franke Mediacalin puolella olisi enemmän työtä kuin sitä ehditään tekemään. Sairaaloiden pesu- ja desinfiointilaitteille riittää kysyntää kotimarkkinoilla ja samaan aikaan myös vienti vetää. Kuluva vuosi on sujunut Frankella ennätystahtiin.

Samaan aikaan ekonomistit toteavat, että kovan kasvun kausi alkaa hiipua. Koska talous on aaltoliikettä, niin jossain vaiheessa suunta on myös alaspäin. Ensi vuodelle povataan selvästi hitaampaa kasvua ja kiristyvä kilpailu alkaa näkyä yrityksissä esimerkiksi yhteistoimintaneuvottelujen käynnistymisen myötä. Huonompien aikojen yli pääsee kuivin jaloin ainoastaan kilpailukyvystä huolehtimalla.

Teknologiateollisuuden uusi toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kehottaa pitämään huolta kansallisista valttikorteista (Kauppalehti 5.9.). Suomessa ei ole halpaa hintatasoa, eikä ylivoimaisia luonnonvaroja mutta onneksi meillä on osaamista. Hirvolan mukaan sen ansiosta olemme samassa kisassa maailman parhaiden osaamiskeskusten kanssa. Esimerkiksi teknologiateollisuus tarvitsee vuoteen 2021 mennessä 53?000 uutta osaajaa, joista 60 prosenttia on korkeakoulututkinnon ja 40 prosenttia ammatillisen tutkinnon suorittaneita.