Suurten ikäluokkien syntymäpäivä

Varmasti joka päivä on jonkun suomalaisen syntymäpäivä. Tänään syntymäpäiväänsä viettää kuitenkin tavallista useampi suomalainen. On suurten ikäluokkien syntymäpäivä.

Toistaiseksi eniten uusia suomalaisia tuli maailmaan näet 24.8.1945, jolloin syntyi elävänä 495 lasta. Siitä tulee tänään kuluneeksi tasan 74 vuotta. Syynä suureen syntymäpiikkiin oli se, että pääosa rintamamiehistä oli kotiutettu yhdeksän kuukautta eli raskauden keston verran aiemmin, vuoden 1944 lopulla. Suurimmaksi suurista ikäluokista tuli Suomessa kuitenkin ikäluokka 1947.

Suuret ikäluokat hallitsivat Suomen ikärakennetta vuosikymmenien ajan. Suurilla ikäluokilla tarkoitetaan vuosina 1946-1950 syntyneitä suomalaisia.

Suuret ikäluokat ovat olleet yhteiskunnan kannalta sekä etu että haitta. Alussa koulutusjärjestelmä joutui koville kun oppilaiden määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Suurten ikäluokkien siirtyminen työelämään mahdollisti kutienkin nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan syntymisen, koska työssä käyvä ikäryhmä oli silloin suurempi kuin yleensä.

Vaikka suuret ikäluokat ovat jo eläkeikäisiä, ei heidän merkitystään yhteiskunnassa voi vähätellä. He ovat juuri se ikäryhmä, jolla on monia muita enemmän varaa ja mahdollisuuksia pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.