Taloudessa on kysymys mielentilasta

Suomalaisten usko talouteen on pysynyt varsin vaisuna marraskuussa. Tulevaisuuden näkymä on monen mielestä samanlainen maisema ikkunan takana, eli harmaa ja utuinen. Monen suomalaisen mielestä valoa ei ole paljon näkyvissä jatkossakaan. Esimerkiksi tilastokeskuksen uusimpien tietojen mukaan luottamusindikaattori oli marraskuussa 5,0 miinuksella. Vielä vuosi sitten miinusta oli selvästi vähemmän, jolloin luottamusindikaattori oli vain 1,7 pakkasen puolella.

Kysymys on ennakoinnista ja siitä, miltä talous kansalaisten mielestä tuntuu. Esimerkiksi LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro totesi aikaisemmin viikolla, että vastaavaa kuluttajien luottamuksen laskua on nähty aikaisemmin vain kriisitunnelmissa, kuten globaalin finanssikriisin jälkeen sekä pari vuotta myöhemmin eurokriisin puhjettua. Nyt ollaankin palaamassa vuosien 2012-2016 tunnelmiin, vaikka maailmantalouden riskeissä on jo valoa näkyvissä.

Kotimainen kuluttaja on paljon vartijana silloin kun ulkomaankauppa tökkii, eikä vienti enää vedä entiseen tapaan. Esimerkiksi viimeisen vuoden aikana puolet kotimaisesta kasvusta on tullut yksityisestä kulutuksesta. Samaan aikaan kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet kovaa vauhtia, joten suunnitelmissa olevia hankintoja ei kannata ainakaan suhdannesyistä lykätä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.