Talousarvion tekemisestä tulee vaikeaa

Kuntatalouden kentällä on odotettavissa melkoista turbulenssia kuluvan syksyn aikana. Pieksämäki ei ole jäämässä tilanteesta osattomaksi, sillä kaupungin ylijäämäiseksi laadittu talousarvio näyttääkin toteutuvan tänä vuonna viisi miljoonaa euroa alijäämäisenä. Ensi vuoden talousarvion laatiminen tietääkin hallintokunnissa harmaita hiuksia virkamiehille ja kuntapäättäjille on luvassa kova pala purtavaksi. Menoja on pakko jostain leikata, koska tuloja ei ole tarpeeksi.

Pieksämäellä alijäämän taustalla on kaupunginvaltuuston hyväksymä perusturvan 2,5 miljoonan euron lisätalousarvio sekä verokorttiuudistuksesta selvästi ennakoitua pienempi kunnallisverokertymä. Verohallinnon mukaan suurin osa kuntien vajeesta johtuu verokorttiuudistuksesta sekä tulorekisteriongelmista. Kuntaliiton ennusteen mukaan kunnallisverokertymä on jäämässä jopa 600-700 miljoonaa euroa ennakoitua pienemmäksi. Lisäksi vähennyksestä on tulossa pysyvä, mikä ei juuri anna valoa tulevaisuuteen. Monet kunnat joutuvat tilanteen vuoksi kamppailemaan selviytymisensä vuoksi. Esimerkiksi Kuopion kaupunki on jo aloittanut yt-neuvottelut vaikean taloustilanteen vuoksi.

Pieksämäellä tilanne tarkoittaa, että käyttötaloudesta on karsittava menoja miljoonasta noin kahteen miljoonaan euroon. Sen vuoksi jostakin on pakko luopua tai tyytyä vähempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.