Tapahtumistaan Pieksämäki tunnetaan

Pieksämäki tunnetaan valtakunnallisesti vahvana ja historiallisena rautatiekaupunkina, jonka kautta kulkee junavaunuissa miljoona silmäparia vuodessa. Samaan aikaan Pieksämäki tunnetaan myös monista tapahtumista, jotka ovat vuosien varrella saneet vankkaa jalansijaa ja samalla muodostuneet perinteeksi. Pieksämäki on samaan aikaan kulkijoiden ja myös tapahtumien kaupunki.

Tapahtumat tarvitsevat tekijöitä, eli ihmisiä, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon ja uhraamaan vapaa-aikaansa järjestelyjen ja puitteiden luomiseksi. Heidän lisäkseen tapahtumat tarvitsevat yleisöä, koska juuri heitä varten tapahtumia tehdään.

Tapahtumat ovat myös osa kulttuuriperinnön ja -historian vaalimista. Esimerkiksi maaliskuun puolivälissä Pieksämäellä pidettävän kirjallisen iltapäivän tarkoitus on juhlistaa Sylvi Kekkosen 120-vuotissyntymäpäivää sekä muistaa samalla pieksämäkeläislähtöistä Aila Meriluotoa. On hatunnoston arvoinen asia, että kulttuurituottaja Ilkka Seppä on jaksanut vuodesta toiseen vaalia paikkakunnan kirjallista kulttuuriperintöä.

Kahtena edellisenä kesänä taideteokset ovat elävöittäneet kaupungin keskustan tyhjiä liikehuoneistoja. Pieksämäen taidekatu tulee myös ensi kesänä, mutta uuden nimen alla. Eräs taustahahmoista on rakennusneuvos Matti Lipsanen, joka hankkii näyttelytilat teoksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.