Terveellinen ruoka vaatii viitseliäisyyttä

Uusimman ravitsemustutkimuksen tulos ei ole suomalaisten syömisen suhteen mikään suuri yllätys: Aikuisten ruokatottumukset ja ravintoaineiden saanti eivät monelta osin ole ravitsemussuositusten mukaisia. Suomessa syödään selvästi liian paljon punaista ja prosessoitua lihaa. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään vastaavasti liian vähän.

Etenkin miehillä olisi enemmän tekemistä terveellisen ruokavalion ja oman syömisensä suhteen, vaikka työtä riittää myös naisilla. Tutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia miehistä syö yli puoli kiloa prosessoitua lihaa, kuten makkaroita, leikkeleitä ja nakkeja viikossa. Ainoastaan 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista syö suositusten mukaisesti. Lisäksi miesten keskimääräinen ruokavalio sisältää energiaan suhteutettuna enemmän rasvaa, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa verrattuna naisten ruokavalioon.

Ravintokeskustelussa täytyy muistaa, ettei kukaan voi vedota epäterveellisessä syömisessä ainakaan tiedon puutteeseen. Tietoa on tarjolla enemmän kuin ihminen pystyy omaksumaan ja hyviä ohjeita ovat tiedonlähteet pullollaan. Lähinnä kysymys on jokaisen omasta tahdosta ja ennen kaikkea viitseliäisyydestä. Terveellinen ja tasapainoinen syöminen ei valmistu sormia napsauttamalla ja mikrossa lämmittämällä. Mutta ei se myöskään ole mitään astrofysiikkaa, vaan hyvin yksinkertaisia asioita.