Väestöennuste kannustaa toimintaan

Tästä vuodesta on tulossa kahdeksas peräkkäinen vuosi, jolloin syntyvyys Suomessa laskee.

Pieksämäelle jo tuttua tilannetta eletään nyt myös kolmatta vuotta koko Suomessa: ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy.

Tilastokeskus julkisti perjantaina väestöennusteen, joka on paljon huonompi kuin vuonna 2015 julkaistu edellinen ennuste.

Uusimman ennusteen mukaan Suomessa on vuonna 2030 alle 15-vuotiaita vain 760?000, jos syntyvyys pysyy nykyisellä tasolla. Vielä 1970-luvulla maassa oli miljoona alle 15-vuotiasta. Nuorten määrä laskee edelleen, ellei mikään muutu.

Onneksi nettomaahanmuutto kuitenkin loiventaa ennusteessa väestön vähenemistä, sillä se pitää yllä väkiluvun kasvua aina vuoteen 2035 saakka. Sen jälkeen väkiluku kääntyy laskuun. Jos näin käy, 2050-luvulla Suomessa on nykyistä pienempi väkiluku.

Lyhyellä ajalla syntyvyyden väheneminen näkyy huoltosuhteessa niin, että huollettavia lapsia on vähemmän. Tilanne näyttäytyy vastakkaisena, kun pienet ikäluokat tulevat työikään ja huollettavista tulee huoltajia.

Nyt onkin alettava kehittää keinoja, joilla syntyvyys saadaan nousuun. Myös maahanmuuttoa tarvitaan. Savossa onkin tekeillä kampanjoita, joilla houkutellaan tänne työntekijöitä lähialueilta, esimerkiksi Venäjän Karjalasta.