Väestökatoon ei ole nopeita ratkaisuja

Väki vähenee ja vanhenee. Nuoremmat muuttavat opiskelun ja työ perässä kasvukeskuksiin. Etelä-Savon väestötilastot eivät ole viime vuosina anteet aihetta riemunkiljahduksiin. Siinä suhteessa kenenkään ei tarvinnut pettyä myöskään tänä vuonna. Etelä-Savo menetti viime vuonna yhteensä 2?554 asukasta. Maakunnan väestökato oli suurinta koko Suomessa.

Samaan suuntaan mentiin valitettavasti myös Pieksämäellä. Kaupungin väkiluku väheni viime vuonna 285 hengellä edellisvuodesta. Viime vuoden lopussa Pieksämäellä oli enää 17?935 asukasta. Esimerkiksi 1980-luvun puolivälissä Pieksämäellä oli vielä yli 24?000 asukasta.

Aika entinen ei koskaan enää palaa ja väestökatoon ei ole olemassa nopeita ratkaisuja. Väkiluvun kääntyminen nopeaan kasvuun ei ole realismia sen enempää koko Etelä-Savossa kuin Pieksämäelläkään. Sen sijaan tarvitaan koulutusta, uusia kasvuyrityksiä sekä työperäistä maahanmuuttoa.

Sillä vain asukkaat tekevät kaupungin. Uusia asukkaita varten tarvitaan puolestaan työtä ja toimeentuloa. Koska kaikkiin työpaikkoihin ei tunnut riittävän kotimaista työvoimaa, niin avuksi tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa.

Mutta kaikkein eniten Pieksämäelläkin tarvitaan yhteistyötä ja selkeää yksituumaisuutta yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Turhan usein asiat kilpistyvät keskinäiseen kahinointiin.