Väestötappion kääntäminen ei onnistu äkkiä

Tilastokeskuksen väestömuutosten ennakkotiedot kertovat tylyllä kielellä Pieksämäen väestötappiosta. Kaupungin asukasmäärä on pudonnut alle 18?000 asukkaan. Tilastojen mukaan lokakuun lopussa Pieksämäellä oli 17?977 asukasta. Se on surullinen tieto, jota tosin on osattu odottaa jo pitkään.

Eikä Pieksämäki ole oman väestötappionsa kanssa yksin vaan suuntaus on samanlaista koko maakunnassa. Etelä-Savo pitää edelleenkin kärkisijaa maakuntien muuttotappiotilastoissa ja lokakuun loppuun mennessä maakunta oli menettänyt 2?162 asukasta. Maakunnan väestötappio on Suomen nopeinta sekä suhteellisesti että lukumääräisesti.

Väestötappioon ei ole mitään nopeaa lääkettä, eikä se myöskään parane valittamalla. Lokakuussa Pieksämäellä pidetyssä Etelä-Savon yrittäjien ja kunnallisjohdon seminaarissa puhunut Kevan varatoimitusjohtaja ja Mikkelin entinen kaupunginjohtaja Kimmo Mikander muistutti, ettei maakunnan asukasluvun kääntyminen äkkiä kasvuun ole realismia. Hänen mukaan paikallisella innovaatio- ja koulutuspolitiikalla on ensisijainen merkitys kasvun kannalta. Kasvu taas luo työpaikkoja, joihin tarvitaan ihmisiä.

Samaan aikaan työvoimapula on monessa yrityksessä kasvun esteenä. Siksi Pieksämäki ja koko Etelä-Savo tarvitsevat lisää työperäistä maahanmuuttoa, vaikka väestökehityksen suuntaa ei yksin sillä pystytä paikkaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.