Väki vähenee Etelä-Savon maakunnassa

Koko Etelä-Savoa ja samalla myös Pieksämäkeä vaivaava väestötappio ei ole loppumassa, vaikka väheneminen on hieman loivempaa kuin vielä vuosi sitten. Tilastokeskuksen tuoreiden ennakkotietojen mukaan väkiluku väheni Etelä-Savossa tammi-elokuun aikana yhteensä reilulla 1 400 henkilöllä. Vuotta aikaisemmin väestötappio oli noin 1 800 henkilöä.

Maakunnan alueella kaikki seutukunnat ovat menettäneet asukkaita muuttoliikkeen seurauksena. Kunnittain nettomuutto on ollut positiivinen ainoastaan Hirvensalmella, Pertunmaalla ja Sulkavalla.

Pieksämäen seutukunta on menettänyt tammi-elokuun aikana lähes 260 asukasta. Pieksämäellä kokonaismuutos on 141 asukasta, Juvalla 77 ja Joroisissa 39 asukasta. Tilanne on muuttunut heinäkuun ennakkotiedoista, jolloin selvisi että Pieksämäen seutukunnalle muutti heinäkuun loppuun mennessä 37 ihmistä enemmän kuin alueelta muutti pois. Käytännössä maahanmuutto hidasti Pieksämäen väkiluvun laskua.

Elokuun lopussa Pieksämäellä oli 17 792 asukasta. Keinoja väestökadon pysäyttämiseksi ja suunnan kääntämiseksi etsitään kiivaasti. Niitä vain ei tahdo löytyä.

Kehnon väestökehityksen suunnan muuttaminen vaatii ylimaakunnallista yhteistyötä sekä esimerkiksi työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Maakunnan omat rahkeet eivät tunnu kehityksen suunnan muuttamiseksi riittävän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.