Valtaosa haluaisi luopua kesäajasta

Keskiviikkona saksalaismediat uutisoivat, että valtaosa EU:n kyselyyn vastanneista kansalaisista haluaa lopettaa kellojen kääntämisen kesäaikaan ja takaisin. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Yle. Sen mukaan yleisradioyhtiö ARD ja uutistoimisto dpa kertovat, että kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia haluaa lopettaa kesäaikajärjestelyn. Tietojen mukana vastaajista kaksi kolmasosaa olisi saksalaisia.

Komissio ei ole vielä virallisesti julkaissut kyselyn tuloksia. Siihen on kuitenkin vastannut 4,6 miljoonaa ihmistä, minkä vuoksi se on EU:n historian suosituin verkkokysely. Kysely saama suosio kertoo asiaan liittyvästä mielenkiinnosta, vaikka se ei EU:n mittapuussa ole missään tapauksessa sieltä tärkeimmästä päästä olevia asioita. Suomalaiset mepit ovat ajaneet kesäaikajärjestelystä luopumista ja suomalaisten kanta hävisi viime helmikuussa parlamentissa pidetyssä äänestyksessä. ARD:n tietojen mukaan komission odotetaan nyt ryhtyvän ajamaan kesäajasta luopumista.

Kesäaika on ollut käytössä Suomessa vuodesta 1981 lähtien. Sen tarkoitus on ollut saada kesän aamuinen valo vastaamaan paremmin ihmisten valveillaoloaikaa ja työskentelyaikoja. Kellojen siirtämisen vuoksi ihmisten biologinen rytmi saattaa häiriintyä pitkäksi aikaa. Kellonaikojen siirtäminen on turhaa, seuraavaksi suomalaisten täytyy vain valita normaaliajan ja kesäajan välillä.