Valtuusto on tänään uuden valinnan edessä

Pieksämäen kaupunginvaltuusto on tänään kenties toimikautensa tärkeimmän valinnan edessä. Tänään kaupunginvaltuusto kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen valitsemaan Pieksämäelle uutta kaupunginjohtajaa.

Valinta ei tule olemaan helppoa ja asioista perillä olevat tahot ovat siinä käsityksessä, että valinnasta tullaan joka tapauksessa äänestämään. Nähtäväksi vain jää kuinka monta äänestystä valintaan lopulta tarvitaan. Toivottavasti niitä ei tule liikaa, vaikka kaikki on demokraattisessa päätöksenteossa mahdollista.

Viime maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että kaupunginjohtajan valinta tehdään virkavaalina. Käytännössä se tarkoittaa, että vaalissa ovat mukana kaikki kaupunginjohtajan virkaa määräaikaan mennessä hakeneet henkilöt. Äänestyksessä yhden on saatava vähintään puolet äänistä. Sekin on oikein sekä lakien ja säädösten mukaista. Lopulta korkeinta kunnallista päätösvaltaa käyttävä valtuusto valitsee kenet haluaa.

Päätösesitys kertoo kuitenkin myös siitä, ettei kaupunginhallituksen nimeämä haastatteluryhmä päässyt yhteisymmärrykseen kaupunginjohtajan valinnassa. Siksi voidaan ennakoida, ettei myöskään kaupunginvaltuusto välttämättä pääse heti yhteisymmärrykseen valinnan suhteen. Edessä on joka tapauksessa jännittävä, mahdollisesti myös pitkä, iltapuhde.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.