Vanhemmilla on vastuu nuorten tekemisistä

Pieksämäen Veturitorin ulko-ovet suljetaan jo iltakuuden aikaan (Pieksämäen Lehti 21.6.). Taustalla on joidenkin nuorten häiriökäyttäytyminen Veturitorin tiloissa. Siellä kokoontuneet nuoret ovat sotkeneet ja hajottaneet paikkoja. Siitä syystä esimerkiksi parvelle pääsy on jouduttu estämään jo aikaisemmin. Siellä on rikottu paikkoja, syljetty nuuskaa seinille ja sotkettu ikkunoita.

Uudistunut Veturitori on omaperäinen ja uniikki kohde, jota pieksämäkeläisten kelpaa esitellä vierailleen ja jota tullaan katsomaan kauempaakin. Siksi on enemmän kuin harmillista, että kaupunki tilan omistajana joutuu rajoittamaan sen käyttöä. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä, eikä yhteisen verovaroilla ylläpidettävän omaisuuden turmelemista tule sallia missään olosuhteissa. Ovien lukitseminen iltaisin on helpompi ja varsinkin halvempi vaihtoehto kuin esimerkiksi maksullisen vartioinnin järjestäminen.

Asiaan on otettava myös kasvatuksellinen näkökulma. Vanhemmilla on aina vastuu omien lasten tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Kaupungin puolelta toivotaan, että vanhemmat keskustelisivat kotona oman nuorison kanssa yleisellä paikalla käyttäytymisestä. Samalla on syytä muistuttaa, että vahingoista joutuu maksamaan. Valtaosa nuorista käyttäytyy hyvin ja moitteettomasti. Sääntöjen kertaaminen on silti paikallaan kaikille.