Varautua täytyy, mutta pelätä ei onneksi tarvitse

Kuluneen viikon suurin puheenaihe on ollut Kuopion ammattiopistossa tiistaina tehty miekkaisku ja sitä seuranneet tapahtumat. Tapahtumaketjussa yksi henkilö menehtyi ja useita loukkaantui, osa vakavasti. Loukkaantuneiden joukossa oli myös tekijä itse.

Tapahtuma on järkyttänyt paitsi iskussa osallisena olleita ja heidän läheisiään niin myös kaikkia muitakin. Tiedotusvälineet ovat seuranneet herkeämättä poliisin tutkinnan etenemistä, eikä kukaan aikaansa ja viestimiä seuraava voi olla tietämättä tapahtumien kulkua.

Ymmärrettävästi Kuopion tapahtumat ovat herättäneet huolta ja pelkoa varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa. Siksi esimerkiksi Kuopion kaupunki lähestyi torstaina kaupunkilaisia pitkällä tiedotteella, jossa neuvottiin kuinka edetä elämässä järkyttävän kouluiskun jälkeen. Siinä korostetaan, ettei lapsia ja nuoria saa jättää yksin ajatustensa kanssa. Heille on kerrottava rehellisesti mitä on tapahtunut ja samalla yrittää vastata heidän kysymyksiinsä.

Tiedotteen lähettäminen oli kaupungilta oikea teko, joka auttaa myös hämmentyneitä vanhempia käsittelemään asiaa yhdessä lasten kanssa. Kukaan ei saa tuntea jäävänsä yksin.

Pieksämäen oppilaitoksissa Kuopion iskut eivät ole aiheuttaneet ylimääräisiä toimia. Erilaisiin tilanteisiin on turvallisuussuunnitelmissa varauduttu, mutta kenenkään ei tarvitse alkaa etukäteen pelkäämään mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.