Venetsialaiset päättää kesän mökkikauden

Tänään vietetään loppukesän huipennusta, eli venetsialaisia, joka päättää samalla kuluneen mökki- ja veneilykauden. Venetsialaiset ovat veden, tulen ja valon juhla kun elokuun pimenevässä illassa kesämökit, rannat ja veneet koristellaan ulkovaloilla ja kynttilöillä.

Suomessa venetsialaisia on perinteiseen tapaan vietetty erityisesti Länsi-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkokaupungeissa, mutta viime vuosien aikana juhlan vietto on laajentunut myös muualle Suomeen. Esimerkiksi Pieksämäellä kesäkauden päättymistä vietetään ainakin Paltasen kahvilassa sekä Naarajärvellä ja Iso-Syvällä.

Suomessa venetsialaiset ovat reilun 100 vuoden ikäinen juhla, mutta maailmalla kyse on tuhatvuotisesta perinteestä, joka perustuu Venetsian karnevaaleihin.

Kesäasukkaiden merkitys ei ole mitenkään vähäinen. Tuoreimman tilaston mukaan mökinomistajista 67 prosenttia on ulkopaikkakuntalaisia (Pieksämäen Lehti 9.6.). Eniten heitä on Etelä-Savossa, jonka lähes 50?000 loma-asunnosta 61,6 prosenttia omistaa ulkomaakuntalainen. Etelä-Savo on myös Varsinais-Suomen jälkeen maan toiseksi suurin mökkikunta. Pieksämäellä on 3?158 kesäasuntoa.

Vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan ulkomaakuntalaiset käyttivät Etelä-Savon alueella 115 miljoonaa euroa vuodessa. Sellainen raha tuo työtä ja toimeentuloa monelle.