Verotiedot pidettävä julkisina

Verohallinto julkaisee tänään suomalaisten verotiedot viime vuodelta. Veropäivällä on monta nimeä, sitä on kutsuttu esimerkiksi kansalliseksi kateuspäiväksi, jolloin jokainen suomalainen pääsee halutessaan tutkimaan toisten verotietoja. Tänään on päivä, jota moni on viimeisen vuoden ajan odottanut ja jota moni samalla myös pelkää.

Samalla herää myös keskustelu verotietojen julkisuuden tarpeellisuudesta. Osa suomalaisista on kannattanut tietojen julkisuutta ja julkaisemista, osa taas on ollut selvästi niitä vastaan. Asenteista jotain kertoo sekin, että Uutissuomalaisen teettämän USU-gallupin mukaan nykyistä avointa mallia kannattaa vain 28 prosenttia suomalaisista. Eniten kannatusta saa vaihtoehto, jossa jokainen saa itse päättää, ovatko hänen verotietonsa julkisia vai eivät.

Vaikka verotietojen tutkiminen ruokkii myös ihmisen luontaista tirkistelynhalua niin samaan aikaan verotietojen julkisuudella on tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä, jota ei sovi millään tavalla vähätellä, eikä varsinkaan unohtaa. Täytyy muistaa, että verotiedot kertovat myös, kuinka paljon kukin on maksanut veroja ja mitä sillä saadaan aikaan. Samalla ne kertovat esimerkiksi eri alojen välisistä palkkaeroista sekä vuoden aikana tehdyistä yrityskaupoista.

Suuressa kuvassa suomalaisten verotietojen julkisuudella ja julkaisemisella on edelleen yhteiskunnallista merkitystä.