Verotietojen julkaisemisella on merkitystä

Verohallinto julkaisee tänään suomalaisten verotiedot viime vuodelta. Tänään on päivä, jota moni tavallista palkansaajaa viime vuonna enemmän ansainnut on odottanut koko vuoden ajan enemmän tai vähemmän pelonsekaisin tuntein. Ehkä juuri siksi veropäivää kautsutaan usein myös kansalliseksi kateuspäiväksi.

Vuosittain käydään myös keskustelua verotietojen julkaisemisen tarpeellisuudesta. Osa suomalaisista kannattaa niiden julkaisemista ja osa taas vastustaa niitä, mutta valtaosa kuitenkin tavalla tai toisella pääsee niihin tutustumaan. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa mahdollisuus kieltää omien tulo- ja verotietojen julkaiseminen listalla, jonka verottaja lähettää tiedotusvälineille. Listalle on koottu 100 000 euroa ansainneiden nimi, tulot ja maksetut verot. Tätä uutta mahdollisuutta on halunnut käyttää noin sata suomalaista. Tulo- ja verotiedot ovat kuitenkin edelleen julkisia ja ne ovat saatavissa verotoimistosta, vaikka viestimille toimitettavasta listasta tiedot poistettaisiin.

Verotietojen julkisuudella on myös yhteiskunnallista merkitystä, joka usein unohtuu tirkiskelynhalun keskellä. Verotiedot kertovat kuinka paljon ihminen on maksanut veroja. Lisäksi ne kertovat eri alojen välisistä palkkaeroista ja esimerkiksi yrityskaupoista.

Yhteiskunta pyörii verovaroilla ja siksi niiden julkisuudella on merkitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.