Veteraanien asenteesta ja arvoista oppia

Tänään siniristiliput liehuvat sotiemme veteraanien muistolle ja heidän kunniakseen. Kansallista veteraanipäivää vietetään tänään ja järjestyksessään 33. veteraanipäivän pääjuhlan järjestää tänä vuonna Kuopion kaupunki.

Ensimmäistä kertaa kansallista veteraanipäivää vietettiin vuonna 1987. Ehdotuksen päivän viettämisestä teki silloinen pääministeri Kalevi Sorsa ja asia vahvistettiin valtioneuvostossa puolustusministeri Veikko Pihlajamäen esityksestä vuonna 1986.

Viimeinen iltahuuto on kajahtanut jo monelle sotiemme veteraanille ja rivit harvenevat edelleen vuosi vuodelta. Tämän vuoden alussa keskuudessamme oli enää noin 10 000 sotiemme veteraania, heistä noin 1 500 oli sotainvalideja. Nyt veteraanien keski-ikä on jo 94 vuotta.

Veteraanien rivien harvetessa heidän sotien aikana tekemänsä työn arvostus on noussut. Noin puoli vuosisataa sitten tilanne oli tyystin päinvastainen, eivätkä veteraanit päässeet nauttimaan heille kuuluneesta kunniasta ja arvostuksesta. Onneksi nyt on toisin ja toivottavasti myös nuoremmat sukupolvet oppivat ymmärtämään veteraanien arvon.

Parikymppisinä rintamalle lähteneet nuoret tekivät velvollisuutensa isänmaata puolustaessaan. Samanlaista velvollisuudentuntoa tarvitaan yhä tänäkin päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.