Viilennystä saa ainakin marketissa

Lämmin sää tuo myös sinilevän tullessaan. Tänä vuonna levät ilmaantuivat onneksi melko myöhäisessä kesän vaiheessa ja vasta viime aikoina on levää ollut myös Pieksäjärvessä.

Vielä on muutama hellepäivä tulossa. Varsinkin moni iäkkäämpi ihminen kuitenkin toivoo, että edessä ei olisi viikkojen hellekausia. Pitkäaikaissairauksista kärsiville ihmisille ei tahdo löytyä huojennusta oloon, kun rakennusten rakenteet ja huoneilma silloin lämpenevät.

Asuntojen huonelämpötila ei kesäaikaan saisi ylittää 32 astetta. Sama sääntö pätee julkisista rakennuksista kouluihin ja päiväkoteihin. Palvelutaloissa ja vanhainkodeissa ylin lämpötila saa olla 30 astetta.

Aivan viime aikoina on väläytelty ajatusta, että vuokralaisilla voi olla oikeus saada alennusta asuntonsa vuokrasta, jos huoneiston lämpötila on yli 32 astetta. Vuokralaisen tulee ensin itse pyrkiä viilentämään asuntoa.

On hyvä idea tarjota julkisia, viileitä tiloja hellepakolaisten käyttöön. Pieksämäellä tarpeeksi viileää on etupäässä marketeissa ja ruokakaupoissa. Kaupunkilaisten olohuoneena toimiva Poleenikin on hyvä vaihtoehto, joskin kirjaston tilat yläkerrassa ovat helteellä liian kuumat.

Suurissa kaupungeissa on tarjolla kaukolämmön asiakkaille myös kaukokylmää. Ainakaan vielä ei ole tullut esiin, että Pieksämäen kokoisissa kaupungeissa olisi mahdollista saada sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.