Viljasiilojen muraali tuo väriä katukuvaan

Pieksämäki on saamassa näyttävän maamerkin kun viljasiiloihin maalataan muraali, eli toisin sanoen seinämaalaus. Pieksämäen kaupunginhallitus päätti viikko sitten maanantaina toteuttaa valtuutettu Heikki Skytän (kok.) ja muutaman muun kokoomuksen valtuustoryhmään kuuluvan tekemän valtuustoaloitteen. Yhtenä vaihtoehtona on tehdä yhteistyössä UPEA-taidefestivaalin kanssa. Festivaalin myötä on toteutettu jo yli 50 muraalia eri puolille maata. Taidefestivaalin johtaja Jorgos Fanaris on myös käynyt jo vierailemassa Pieksämäellä tutustumassa aivan keskustassa oleviin viljasiiloihin. Hän on pitänyt niitä näyttävänä kohteena muraaleille.

Muraalit ovat suurikokoisia seinämaalauksia, joiden aiheet ovat usein uskonnollisia, poliittisia tai yhteiskunnallisia. Pieksämäelle toteutettavalle muraalille ei ole aihetta, mutta luontevaa olisi etsiä aihetta Pieksämäen historiasta tai esimerkiksi rautatiestä. Toteutukseen on syytä panostaa parastaan sillä muraalia katsovat muun muassa miljoona silmäparia vuodessa ohi kulkevien junien ikkunoista. Siksi olisi järkevää sijoittaa muraali radan puolelle, ellei sitä haluta maalata koko siilon ympäri, jolloin se näkyisi jokaisesta ilmansuunnasta.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa Guido van Heltenin fotorealistinen teos maalattiin 56-metrisen viljasiilon seinään. Se on samalla Pohjoismaiden korkein muraali.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.