Yhteistyölleon tilaustaKeski-Savossa

Entistä tiiviimmän keskisavolaisen seutuyhteistyön puolesta on puhuttu jo vuosia. Vaikka kunta- ja maakuntarajatkin ylittävää yhteistyötä Keski-Savon alueen kuntien kesken jo tehdään niin entistä syvemmälle yhteistyölle tuntuu olevan tilausta, sekä myös tarvetta. Enää sitä yhteistyötä tarvitsee ryhtyä vain tekemään.

Esimerkiksi lauantain lehdessä (1.6.) haastateltu Pieksämäen kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja Sakari Ojala (sd.) puhuu myös seutuyhteistyön vahvistamisen puolesta. Seutukokouksessa on puhuttu esimerkiksi yhteisen elinvoimajohtajan palkkaamista, joka pitäisi yhteyksiä valtiovaltaan ja elinkeinoelämän suuntaan. Sellaiselle henkilölle saattaisi olla käyttöä, koska hänen tehtävänsä olisi katsoa koko seutukunnan yhteistä etua, eikä toimia yksittäisten kuntien äänitorvena.

Seutuyhteistyön lisääminen ei tarkoita kuntaliitoksia, mutta se tarkoittaa yhteisen päämäärän löytämistä. Kaikki Keski-Savon alueen kunnat ovat tilanteessa, jossa niiden elinvoima ei yksin riitä enää kovin kauan. Väki vähenee ja vanhenee, työssä käyvien veronmaksajien osuus pienenee jatkuvasti. Yhteistyön lisääminen on alueen elinvoiman säilyttämisen kannalta toimivin, ja käytännössä myös ainoa, vaihtoehto.

Oppia voisi ottaa vaikka jääkiekon MM-joukkueelta. Yksin ei kukaan ole mitään, mutta yhdessä olemme jo paljon enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.