Yhtenäinen Savo olisi Saimaata parempi

Maakuntakeskustelu on ollut Etelä-Savossa pinnalla jo toista viikkoa. Keskustelu Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntien yhdistymisestä pääsi otsikoihin Puumalan kunnanjohtajan Matias Hildénin mielipidekirjoituksen myötä. Lisäksi Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen selvittää maakuntahallituksen toimeksiannosta Saimaan maakunnan perustamista.

Tosin Etelä-Savon maakuntahallitukselta tuli kylmää vettä niskaan ajatukselle Saimaan maakunnasta. Vaikka asiasta varmasti keskustellaan niin se tuskin etenee mihinkään suuntaan ainakaan kuluvalla vaalikaudella.

Keskustelu kuitenkin osoittaa kuinka epävakaalla pohjalla Etelä-Savon maakunnan tulevaisuus on. Mikkelin ja Savonlinnan eripuraisuus ei ole omiaan tilannetta helpottamaan. Hyvin pitkälle Pieksämäen ansiosta maakunta on vielä olemassa.

Pieksämäellä on jo pitkään puhuttu yhden yhteisen Savon puolesta. Siihen puheeseen on helppo edelleen yhtyä. Kaikenlaisen yhteistyön lisääminen olisi helpompaa ilman hallinnollisia rajoja, vaikka eivät ne ole olleet luonnollisen tekemisen esteenä tähänkään saakka. Näin on tehty esimerkiksi Keski-Savon alueella.

Mikäli Saimaan maakuntaa ryhdytään jossain vaiheessa oikeasti rakentamaan ja Etelä-Savo natisee liitoksistaan, niin silloin Pieksämäen oikea suunta on Pohjois-Savoon päin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.