15-vuotiaalla pieksämäkeläispojalla on harvinainen taito – "Jokainen askel pitää miettiä tarkkaan"

Trampoliinilla hyppimisestä se lähti. Nyt yhdeksää vuotta myöhemmin viisitoistavuotias pieksämäkeläinen Juuso Pekkanen on jo niin taitava freerunnaaja, että hän voisi koska tahansa lähteä kisaamaan lajissa ja menestyä hyvin.

– Periaatteessa olisin ihan valmis kisoihin, mutta katsotaan nyt. Olen vähän epävarma vielä, hän toteaa.

Epävarmuudesta ei kuitenkaan ole merkkiäkään, kun Pekkanen ponkaisee uimahallin yläsalin tatamin päästä päähän muutamalla taidokkaalla voltilla. Pieksämäellä samaan ei pysty kukaan muu.

– Onhan se aika hienoa, että on tällainen taito, Pekkanen hymyilee.

Kun Pekkanen ensimmäisellä luokalla sai oman trampoliinin, hän innostui heti volttien opettelusta. Taidot ja ponnistusvoima karttuivat nopeasti ja pian hän siirtyi opettelemaan voltteja maan pinnalle.

Kun tämäkin alkoi onnistua, into kasvoi entisestään.

– Tein voltteja koko ajan, yöt ja päivät. Saunastakin menin välillä pihanurmikolle tekemään voltteja. Talvella tein voltteja autotallin katolta lumihankeen, hän nauraa.

Juuso Pekkanen on harrastanut lajia koko ajan täysin itsenäisesti. Oppimateriaalina ovat toimineet lukuisat nettivideot, jotka tarjoavat hyviä vinkkejä oman harjoittelun tueksi.

– Seuraan muun muassa Youtuben parkour-kanavaa, mistä löytyy hyviä videoita. Kolme kertaa vuodessa osallistun myös Orimattilassa järjestettävälle temppuleirille, missä on paljon samanhenkistä porukkaa.

Temppujen hallitsemisen lisäksi freerunningissa on on tärkeä saada eteneminen näyttämään mahdollisimman sulavalta.

– Jokainen askel pitää miettiä tarkkaan, jotta radan saa mentyä mahdollisimman tyylikkäästi.

Erilaisia voltteja on olemassa kymmenittäin, mutta Juuso Pekkanen taitaa niistä jo kattavan osan. Häneltä sujuvat niin kierrevoltit, tuplavoltit kuin takaperinvoltitkin.

– Paras temppu minulla on tällä hetkellä tuplapack eli kaksoisvoltti takaperin. Sitäkin haluan kuitenkin vielä hioa paremmaksi. Pitäisi päästä ponnistamaan vielä korkeammalle, hän toteaa.

Myös liuta uusia temppuja on opettelun alla.

– Uusien temppujen opettelu on enemmän kiinni rohkeudesta kuin mistään muusta. Rohkeutta voi kerätä esimerkiksi harjoittelemalla uutta temppua vaikka veteen. Tahiska on kesällä hyvä paikka harjoitella ja talvella voi hyppiä vaikka kiipeilytelineeltä lumikasaan. Mummot ovat monta kertaa ihmetelleet, että mitä tuo tekee, Pekkanen nauraa.

Vaikka laji näyttääkin melko tapaturma-alttiilta, Pekkanen on selvinnyt ainakin toistaiseksi ilman luunmurtumia. Kerran hän tosin on tullut korkealta suoraan mahalleen, muutaman kerran niskoilleen ja kerran kolauttanut päänsä.

Loukkaantuminen ei pelota.

– Ja pieni pelko on ainakin itsellä hyvä asia. Silloin kun vähän pelottaa, niin temppu yleensä onnistuu, mutta jos ei pelota, silloin se on fail.

Freerunningissa on Juuso Pekkasen mielestä parasta uuden oppiminen.

– Kun saa jonkun uuden tempun opeteltua, on tosi hyvä fiilis.

Vaikka into lajin harjoitteluun ei ole missään vaiheessa osoittanut himmenemisen merkkejä, viime aikoina voltit ovat kuitenkin sattuneesta syystä jääneet vähän vähemmälle.

– Nyt on enemmän tullut ajettua mopolla, hän virnistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pieksämäki

Kävely pitää kunnossa – lionsklubit ympäri maan kannustaen mukana

Olo ja Elo -messutapahtuma onnistui hyvin: ohjelma sopi teemaan ja sitä oli tarpeeksi

Esteettömien pitkospuiden rakentaminen etenee – Ensi viikolla alkavat työt Kirkkotien liittymässä ja lähiviikkoina Häyrisentien kevyenliikenteenväylällä.

Markku Ylönen on vuoden palkansaaja: "Arvostan tätä suuresti."

Veturitalleilla on nyt täysi kuhina: Olo&Elo-messut vetävät väkeä

Hoitajista tulossa huutava pula Pieksämäellä, eläkeläiset revitään jo nyt töihinH

Mutantit keskuudessamme ja edessämme

Pakolaiset tulevat Pieksämäelle kesän alussa

Runokirja on sukellus syviin vesiin

Kouluruokailu jää yhä useammalla väliin: jopa puolet tytöistä ei syö koulussa.