Arvokkuus menee pönöttävässä tilanteessa = hauskaa!

Laajalti arvostettu ja moneen kertaan palkittu näyttelijä Martti Suosalo tulee Pieksämäelle Luolamies-monologinsa kanssa keskiviikkona.

Pieksämäen Lehti kysyy, mistä monologissa on kyse ja millaista oli olla aikonaan Jouko Turkan opissa.

1. Olet esittänyt Luolamies-monologia vuodesta 2005 lähtien. Mikä siinä kiinnostaa ihmisiä vuodesta toiseen?

– Monologi käsittelee miehen ja naisen parisuhdejuttuja ja siihen liittyviä rooleja. Se näyttää kiehtovan pariskuntia, sillä sen jälkeen he pystyvät kyseenalaistamaan sellaisia asioita, jotka ovat siihen saakka tuntuneet itsestään selviltä.

2. Millaisia parisuhteeseen liittyviä oivalluksia olet itse saanut näytelmästä?

– Ne liittyvät elämässä tapahtuviin hieman kiusallisiin hetkiin, joista sitten koitetaan selvitä. Arvokkuuden menetys sellaisissa tilanteissa, jotka ovat ovat valmiiksi pönöttyneet, tuottaa minulle ironista hupia.

3. Mistä ammennat intoa ja inspiraatiota monologiin, jota olet esittänyt jo neljäntoista vuoden ajan, useita satoja kertoja?

– Meissä näyttelijöissä on tällainen kummallinen piirre, ettei esityksen toistaminen satoja kertoja tuota minkäänlaisia ongelmia. Olen huomannut, että näytelmä itse asiassa vain paranee, sillä yleisö on elävä ja muuntuva.

4. Kummassako olet enemmän elementissäsi, teatterin lavalla vai valkokankaalla?

– Kumpikin käy minulle ihan hyvin. Teatteria teen kuitenkin enemmän, sillä siinä minua kiehtoo yleisön läsnäolo. Elokuva on taiteenlajina enemmän ohjaajan, kuvaajan, käsikirjoittajan, valaisijan, leikkaajan ja äänisuunnittelijan taidetta, näyttelijä on siinä leikkikorissa se nukke. Teatterin tekeminen ei ole niin teknistä, joten näyttelijä saa itse leikata esimerkiksi oman huumorinsa sävyt.

5. Olet esittänyt monia suomalaisia taiteilijoita, kuten Irwin Goodmania, Reino Helismaata ja Jean Sibeliusta. Mikä näistä tuntui läheisimmältä?

– Helismaa, sillä se hahmo oli minulle omien enojeni ja sukulaismiesteni kautta jotenkin tuttu. Helismaan Markku-poika sanoi, että hahmoni oli jopa pelottavalla tavalla hänen isänsä kaltainen. Se rooli istui minulle kuin hansikas.

6. Kuinka psyykkaat itsesi esitykseen ja kuinka laskeudut sieltä takaisin?

– Yritän miettiä asian niin, että minulla on tietty perustaso, mihin tiedän pystyväni teknisesti. Jos esitys menee huonommin, se ei ole minun syytäni. Ja jos se menee paremmin, se ei ole minun ansiotani. Tässä työssä ottaa helposti sen vaihteen, että olenpas minä mainio, lähdenpä tästä kapakan puolelle juhlistamaan omaa erinomaisuuttani, mutta se on lyhyt tie.

7. Olit kohutun Jouko Turkan oppilas. Oliko teatterikorkeakoulu sinulle taivas vai helvetti vai niiden sekoitus?

– En käyttäisi noita sanoja, mutta se oli äärimmäisyyksien koulu. Jälkeenpäin olen itse yrittänyt löytää keskitien, mutta Turkka näytti ääripuolet ja se sopi minulle. Minulla ei ollut hänen kanssaan ongelmia, sillä en osaa ottaa ketään liian suureksi auktoriteetiksi.

Martti Suosalon Luolamies Poleenissa keskiviikkona 21. elokuuta kello 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pieksämäki

Savolaisten ilmoitukset koronavirusoireista kiihtyneet heinäkuussa – lähes 90 ohjattu terveydenhuoltoon

Pieksämäellä cruisaillaan lauantaina – Autoletkaan odotetaan noin sataa ajoneuvoa

Monipuolinen katsaus taiteeseen: Kuvataideseuran kesänäyttely tuo kymmeniä teoksia Kulttuuripappilaan.

Ahvenlampi Jäppilässä uimakiellossa sinilevän vuoksi

Yhteistyö on loistanut poissaolollaan

Tekstarit Tästä Hiekanpään rannan rakentamisesta. Jos internet-kyselyssä 37 prosenttia vastustaa rakentamista ja puhelukyselyssä 57 prosenttia , on se yhteensä 94 prosenttia vastustaa. Vai toisinpäin. Riittääkö rosentit päätökseen? Kun haluatte niin kovast

Sanovat satanistiksi

Kepparit kiisivät yli esteiden – Noin 50 lasta osallistui Pieksämäen Lehden leikkimieliseen kilpailuun

Siilin koulukiinteistöt Naarajärveltä tulivat huutokauppaan

Viimeiset karanneet hiehot saatiin kiinni perjantaina