EU:n siirtolaispolitiikan muutos

EU:ssa syntyi 23.9. sopu Välimeren siirtolaisten sijoittamisesta – Maria Ohisalo: Suomi tukee. Sopimus herättää keskustelua, koska siinä viitataan toistuvasti turvapaikanhakijoihin ja siirtolaisiin, ei pakolaisiin, jotka olisivat selkeästi suojelun tarpeessa.


Siis ensin ollaan siirtolaisia, kun ollaan Välimerellä. Kun sitten ollaan fyysisesti Euroopassa, niin status muuttuukin turvapaikanhakijoiksi. Ja näihin sovelletaan pakolaissopimuksia. Tämäkö on ihan ok? Käytännössä nyt tällä sovitulla sovulla EU:n päätöksentekijät aikovat tukkia eurooppalaisen turvapaikkamekanismin siirtolaisilla, joilla ei pitäisi olla koko systeemiin mitään asiaa. Köyhyys, kurjuus ja työttömyys kun eivät oikeuta turvapaikkaan.

Eurooppa levittää tällä uudella ideallaan punaisen maton siirtolaisille, kun jokainen mereltä noukittu saa ilmaisen lipun johonkin Euroopan valtioon. Arvatkaapa huviksenne, mitä tämä tekee tulijoiden määrille? Kreikasta käydään hakemassa Saksaan, Ruotsiin, Suomeen, joista saa sellaiset edut mitä ei Kreikasta tai Turkista saa.


Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Tomi Kuosmasen mielestä Suomen on uskallettava kyseenalaistaa nykyisiä käytänteitä YK:ssa ja EU:ssa. Monet kansainväliset sopimukset on tehty aivan toisinlaisissa olosuhteissa kuin missä nyt eletään. Geneven pakolaissopimus vuodelta 1951 on tietyiltä osin vanhentunut ja vaatisi päivitystä. Pysyvä turvapaikka ei ole välttämättä oikea ratkaisu. (KD 24.10.2017). Ulkoministeriöstä Olli Ruohomäki: ”Turvapaikanhakua käytetään hyväksi paremman elämän etsinnässä. Turvapaikkajärjestelmässä on valitettavasti Euroopan tasolla valtavia valuvikoja ja sitä voidaan myös väärinkäyttää.” (YLE 17.8.2018).


Ihmiset muodostavat yhteiskunnan. On yhteiskunta A, joka toimii ja ihmisillä on pääosin hyvä elää ja olla siellä. Sitten on yhteiskunta B, joka on sisäisesti sekasorrossa ja turvaton, koska ihmiset siellä eivät tule toimeen keskenään, eivätkä naapureidensa kanssa. Mikä käsittämätön ihme saa jotkut luulemaan ja uskomaan, että jos ihmiset yhteiskunnasta B siirretään yhteiskuntaan A, niin tilanne paranee molemmissa yhteiskunnissa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.