Kestävä Pieksämäki on kaikkien etu

Kaupunginvaltuutettu Anne-Mari Nyrhinen kirjoitti viime viikolla Pieksämäen lehdessä Kestävä Pieksämäki -ryhmän kokoontumisesta ja päästökompensaatiosta.

On ilahduttavaa kuulla, että paikallisille poliitikoillemme maapallon tulevaisuus ei ole yhdentekevää ja että ilmastonmuutoksen torjumiseksi halutaan tehdä töitä.

Syy sille, miksi tieto kokoontumisesta ei tullut Nyrhiselle asti, oli, että ajan säästämiseksi lähetimme kutsun vain yhdelle jäsenelle kustakin valtuustopuolueesta ja pyysimme välittämään sen eteenpäin puolueen muille valtuutetuille. Tieto ei siis ilmeisesti tätä tietä ottanut liikkuakseen.

Olemme Nyrhisen kanssa samaa mieltä siitä, että ilmastotoimia ei voi rajoittaa vain jonkin ihmisryhmän tai yhteiskunnan tason vastuulle vaan ilmastonmuutosta torjumaan tarvitaan jokainen. Ei kuitenkaan ole totta, ettei politiikalla voisi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Tähän asti ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä on puhuttu lähinnä yksilöiden näkökulmasta. Aidosti vaikuttavat politiikkatoimet ovat julkisessa keskustelussa saaneet tilaa vasta aivan hiljattain. Politiikalla luodaan mahdollisuuksia yksilöille ja toisaalta elinkeinoelämälle tehdä vastuullisista valinnoista helpompaa.

Siksi Kestävä Pieksämäki -ryhmä lähetti kaikille kaupunginvaltuutetuille vetoomuksen kunnallisen ilmasto-ohjelman laatimiseksi Pieksämäen kaupungille. Ilmasto-ohjelma loisi selkeän tavoitteellisen ja kunnianhimoisen tiekartan kohti hiilineutraalia kuntaa ja tukisi osaltaan rinnakkaisten sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden tavoitteita.

Ajankohta ohjelman laatimiselle olisi otollinen nyt kun Keski-Savon kunnat suunnittelevat yhteisen alueellisen ilmasto-ohjelman laatimista: ihanteena olisi, että maidenväliset, kansalliset, alueelliset ja kunnalliset ilmasto-ohjelmat olisivat symbioosissa keskenään ja pitäisivät näin huolen siitä, ettei kukaan jää kehityksen ulkopuolelle.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, miten aloitteemme etenee valtuustossa.

Pieksämäellä luontokaupunkina on aito mahdollisuus menestyä nyt kun maailmalla haetaan kiivaasti ratkaisuja paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. Nyrhinen puhui tekstissään “taloudellisesta pysähtymisestä”, jolla ilmastotoimettomuutta tavataan perustella. Tällainen ajattelu on auttamattoman vanhentunutta.

Tässä maailman tilanteessa sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys edellyttävät ekologisen ulottuvuuden huomioonottamista. Ilmaston kannalta kestävään tapaan toimia sisältyy valtava taloudellinenkin kasvupotentiaali, johon kaupunkimme tulee tarttua pikimmiten!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.