Kiinailmiö pieksämäkeläisittäin

Pieksämäen kaupunginhallituksen, melkein päätettäväksi tullut, Arto Sepposen ajama koulutus- ja kuntayhteistyöhanke on aiheuttanut närää - yllätys yllätys - yrittäjissä. Tarkoitus oli lähettää kaupunginjohtaja Ulla Nykänen ja elinkeinojohtaja Markus Vesterinen Kiinaan.

En ollut hallituksen kokouksessa tietystikään mukana, joten lehtikirjoitusten pohjalta minulle on herännyt useitakin kysymyksiä.

Mitä on Markus Vesterinen saanut aikaan tähän mennessä pallillaan elinkeinojohtajana ilman Kiinaa? Entäpä kaupunginjohtaja? Minulla ei ole Turusta ikävä, mutta verrattuna häneen meillä on kyllä idearintamalle päin katsottuna poikkeuksellisen hiljaista - rauha suorastaan.

Kiinalla on ihan varmasti tarkoitus hyötyä vähintään yhtä paljon kuin vastapuolellakin, tässä tapauksessa siis Pieksämäellä. Viranhaltijoiden osaamista väheksymättä, Kiinalla on kansainvälinen kokemus isoine koneistoineen ja sitä kautta melkoinen osaaminen verrattuna pariin pikkukaupungin viranhaltijaan.

Eduskuntatasolla perussuomalaisten Mika Nikon ja Ville Vähämäen kohdalla on käynyt selväksi, että Kiina toki kykenee pistämään rahaa haisemaan, mutta millä todellisilla tavoitteilla ja kuka siitä lopulta hyötyy?

Yritysten välisissä yhteistöissä tai niiden rahoittamisessa päättäjät ja viranhaltijat ovat kyllä haavoittuvassa asemassa kun on kyse Kiinan kaltaisesta kommunistisesta valtiosta, joka kontrolloi kaikkea maahan kytköksissä olevaa.

Ovatko asiat asiat niin kuin näyttävät? Arto Sepponen siis veti esityksen pois, koska oli sitä mieltä ettei esitys pärjää äänestyksessä. Demokratian sijaan hän turvautui autokratiaan ja veti esityksen pois. Sitten kirjoitti lehteen, että muiden vika. Oliko alunperinkin tarkoitus vain kosiskella yrittäjiä hienolla idealla, ilman riskiä epäsuosiosta? Vai tuliko idea ihan suoraan Nuorkauppakamarilta, mutta kh:n puheenjohtaja ei halunnut olla häviäjä tai ottaa muuten vaaan riskiä rajusta arvostelusta itseään kohtaan.

Jos kyse on lillukanvarsista, eikö yrittäjillä itsellään olisi lähettää konklaavi Kiinaan edistämään yhteistyötä rasittamatta, kuulemma ilman sopeuttamistoimia tulevaisuudessa karmeasti taloudellisesta kurjuudesta kärsivän Pieksämäen, kuntataloutta. Tai kutsua itse kiinalaisia tänne?

Jos yritysten tutkimus- sekä kehitystyö, tuotteet ja puitteet ovat kunnossa on väyliä Kiinaan ja muuallekin maailmaan auki.

Erilaisia reittejä rahoitukseen löytyy. Tästä on esimerkkejä paljon vaikkapa uusiutuvan energian tuotannossa ja elektroniikan komponenttiteollisuudessa, johon Kiinalla elektroniikan jättituottajana on intressit mm. akkuteollisuudessa.

Tällaisia tuotekehitysprojekteja Kiina rahoittaa Suomessakin. Isolla rahalla. Miksei Pieksämäellä? Eikö täällä innovoida? Missä vaiheessa maailma muuttui niin, että kunta on vastuussa yritysten asiakkaista ja tuotteiden markkinoinnista?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.