Kovasen suvussa tehdään kauppaa jo kolmannessa polvessa

Kovasen perheen yrittäjägeenien voi sanoa tulleen synnyinlahjana. Pieksämäellä ja Varkaudessa toimivan K. Kovanen Oy:n tarina alkoi virallisesti vuonna 1959 kun Kauko Kovanen perusti Tmi Kenkä Kovasen. Siitä on nyt kulunut 60 vuotta. Mutta käytännössä Kovasen perheen yrittäjätarina jalkineiden parissa alkaa vuodesta 1929, kun suutari Akseli Kovanen aloitti lähinnä lapikkaiden mutta samalla myös muunlaisten jalkineiden tekemisen Kaakinmäenkadulla Pieksämäellä. Kauko Kovanen otti liikkeen haltuunsa isältään vuonna 1951.

Niistä ajoista on ehtinyt vesi vaihtumaan Pieksäjärvessä ja koko toimiala on muuttunut vuosikymmenien aikana paljon. Kovasen perheen yrittäjätarinaa ovat kolmannessa polvessa jatkaneet sisarukset Mirja Kovanen ja Pasi Kovanen.

– Yksi suurimmista muutoksista on ollut, että massamyynnistä on siirrytty enemmän yksilötuotteisiin. Joskus saatoimme ostaa esimerkiksi 50 parin lajitelmia kenkiä. Nyt vastaava massamyynti on siirtynyt marketeihin ja nettiin, Mirja Kovanen sanoo.

Pasi Kovanen puolestaan näkee, että yksi suurimmista muutoksista on varastoinnin loppuminen kaikkialla.

– Tarkoitan, että tavaraa tuotetaan vain kerran ja mitä muodikkaampi, niin sitä nopeammin se kiertää. Meidän toimialalla ostopäiviä on nyt kuusi kertaa vuodessa kun niitä ennen oli vain kahdesti vuodessa. Isoimmat myymälät tekevät jo kuukausiostoja, mutta esimerkiksi meillä mietitään jo ensi vuoden joulun ostoja, hän sanoo.

Perheyritystä pyörittävät Mirja ja Pasi Kovanen ovat molemmat pienestä saakka kasvaneet mukaan sen toimintaan. Vuonna 1969 yritys muutti silloin vastarakennettuun Kaxin kiinteistöön. Mirja Kovanen tuli osakkaaksi vuonna 1977 kun se muutettiin kommandiittiyhtiöksi. Osakeyhtiöksi perheyritys muutettiin reilut kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1988, jolloin Mirja Kovasesta tuli toimitusjohtaja. Pasi Kovanen puolestaan ryhtyi kauppiaaksi ja hän alkoi vetämään Kesport-ketjuun kuuluvaa urheiluosastoa.

Toimialan muuttumisen lisäksi myös asiakkaat ovat muuttuneet paljon. Asiakkaiden tietomäärä on nykyään aivan toista luokkaa kuin takavuosina.

– Esimerkiksi nuoret osaavat etsiä netistä tietoa ja he tietävät tarkkaan mitä tulevat hakemaan, Mirja Kovanen sanoo.

Myös yrityksen markkina-alue on entistä laajempi. Esimerkiksi sähköpyöriä on myyty Pieksämäeltä eri puolille Suomea.

– Vielä kymmenen vuotta sitten asiakkaat olivat paikallisia mutta nyt huomattava osa asiakkaista tulee muualta, Pasi Kovanen jatkaa.

Naapurikaupunkiin Varkauteen Kovasen yritys avasi toimipisteen vuonna 1973. Siellä yrityksellä on urheiluosaston lisäksi edelleen myös kenkämyymälä, jollainen Pieksämäeltä lopetettiin viime keväänä.

Kaupunkien väliset erot ovat selkeästi.

– Varkaudessa asiakkaiden kertaostos on suurempi. Siellä ostetaan enemmän merkkituotteita, Mirja Kovanen sanoo.

Yrityksellä on yhteensä kymmenen työntekijää. Heistä osa on ollut kymmeniä vuosia perheyhtiön palveluksessa.

– Meillä on ollut onni saada hyvää henkilökuntaa, Mirja Kovanen kiittelee.

Liiketoiminnan laajentamista muille paikkakunnille ei kuitenkaan ole suunnitteilla.

– Eikä siihen oikein riitä rahkeetkaan. Olisi nytkin mahdollista lähteä pitämään isompaa liikettä naapurikaupunkeihin, mutta en oikein tiedä huvittaako minua enää hypätä niin suuriin saappaisiin, Pasi Kovanen sanoo.

Hän näkee liiketoiminnan kehittyvän entistä nettipainotteisemmaksi tulevaisuudessa.

– Sitä ei pysäytä enää mikään. Ihmiset ovat vieraantumassa toisistaan ja heidän on entistä vaikeampaa kommunikoida keskenään. Se tarkoittaa kaupan puolella, että tuotteet halutaan ostaa ja tilata anonyymisti. Kauppa taas toimittaa tuotteet asiakkaalle kotiin ja sen osuus varmasti kasvaa lähivuosien aikana, Pasi Kovanen uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pieksämäki

Pieksämäki huomioi Reino Kososen elämäntyöstään

Satavuotias keskustan paikallisosasto jatkaa vaikuttamista ja valmistautuu jo seuraaviin kuntavaaleihin

Marleena Mönkäre on Pieksämäen Vuoden 2019 Urheilija

Hiekoitushiekalle ja nastakengille on ollut tarvetta

Heikki Laitinen oli Slovakiassa kovassa iskussa

Hoitajavastaanotto jatkuu tammikuussa entiseen tapaan

Järvensalojen työmaat siirtyivät Vanajalta Naarajärvelle

Esapekka Lappi alkaa ajaa kiinni maailmanmestaruutta – taustatuki kunnossa kauden alkaessa

Uusi tapahtuma tarjoaa vintagea ja fiftari-tyyliä

Onko lähtö kaunein saappaat jalassa?