Mikä on lapsen etu?

Lapsen etu ei ole mielipidekysymys. Se muodostuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa määritellyistä oikeuksista.

Lapsen oikeuksien komitea korostaa, että lapsen etu ei ole vain yksi päätöksenteossa huomioon otettava seikka, vaan se on korkeammalla sijalla päätösharkinnassa kuin vanhempien, muiden aikuisten tai suuren yleisön edut.

Lainsäädäntöä on tulkittava lapsiystävällisellä tavalla. Aina, kun tehdään lapsiin vaikuttavia päätöksiä, on arvioitava niiden myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia.

Päätöksen perusteluista on käytävä ilmi, mitä on pidetty lapsen etuna sekä millä perustein ja miten etua on punnittu. Lapsen kehitykselle olennaisia ovat perhe ja muut arjen kasvuympäristöt, kuten varhaiskasvatus, koulu ja vapaa-ajan ympäristöt sekä vuorovaikutussuhteet näissä kaikissa.

Lapsivaikutusten arvioinnin tarkoituksena on mahdollistaa, että lapsen etu voidaan ottaa ensisijaisena kriteerinä huomioon lapsia koskevassa päätöksenteossa. Tämä edellyttää, että vaikutusten arviointi toteutetaan riittävän varhaisessa vaiheessa valmistelua. Se edellyttää myös sitä, että arvioinnin tulokset otetaan huomioon päätöksen jatkovalmistelussa ja päätöksenteossa.

Näin ei ole valitettavasti tehty, kun on päätetty esimerkiksi varhaiskasvatukseen ja koulutukseen tehdyistä leikkauksista. Näin lukee Mannerheimin lastensuojelun sivulla (Mikä on lapsen etu?).

Lauantain 19.10.2019 Ykkösaamulähetyksessä ohjelman insertissä esiintyi myös Helsingin yliopiston kasvatuksen historian tutkija Jari Salminen joka puhui nykykoulun ongelmista.

Erityisesti hän huomioi pienten koulujen alasajosta, joka on alueellisen tasa-arvon rapautumista. Lauantain 19.10.209 Savon Sanomat kirjoittaa, että Vehmaskylän koulu lakkautetaan 31.7.2020.

Politikot ja jopa presidenttikin puhuu maaseutujen asuttamisesta ja elinvoiman lisäämisestä. Pyydän teitä Pieksämäen kaupungin päättäjäjiä kertomaan, että miten lapsen etu on korkeammalla sijalla lopettaa hyväkuntoinen, idyllinen ja turvallinen pieni Vehmaskylän koulu ja samalla rapauttaa alueellista tasa-arvoa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.