Päivä kerrallaan eteenpäin: Savon Pallo ei kaadu koronaan, vaikka kaikki toiminta on nyt pysähdyksissä.

Savon Pallon edustuksen piti aloittaa tänään kausi Hiekanpään tekonurmella mutta koronavirus muutti suunnitelmat. Regions’ Cupin ottelu Harjun Potkua vastaan on peruttu, eikä uutta päivää ole sovittu.

Savon Pallo on samassa tilanteessa kuin kaikki muutkin suomalaiset urheiluseurat. Kaikki harjoitukset on peruttu ja myös ottelut, eikä vielä ole tiedossa, koska toiminta palaa normaaliksi.

– Meidän piti aloittaa uusi juniorijoukkuekin 2012 ja 2013 syntyneille, ja päivää laitettiin jo instaan ja Facebookiinkin, mutta kaikki on katsottava uusiksi, puheenjohtaja Satu Oksanen kertoo.

Savon Pallo on joka vuosi pitänyt toukokuussa eskarifutiksen, johon kaikki esikoululaiset ovat osallistuneet tekonurmella.

– Tarkoitus oli järjestää myös ekaluokkalaisille SaPa Cup, yhden päivän turnaus, ja myös se on mietittävä, voidaanko sitäkään tapahtumaa järjestää.

Savon Pallo lopetti viime viikon perjantaina kaikki ohjatut treenit jo ennen kuin koulujen lähiopetus loppui. Palloliitolta saatiin selkeä ohjeistus, että treenit on lopetettava.

– Toimimme ohjeiden mukaan, jotta ainakaan me emme aiheuta yhtäkään sairastumista. Nythän on kaikki kokoontumiset muutenkin kielletty.

Savon Pallo kannustaa kaikkia omatoimiseen treenaamiseen. SaPalla on noin 250 jäsentä, eli korona vaikuttaa isoon joukkoon nuoria ja lapsia. Valmentajia on 34.

– Pallolla voi pompotella vaikkapa takapihalla ja muualla ulkona. Kaikki kuitenkin tarvitsevat raitista ilmaa.

Satu Oksasen mukaan vanhemmat ja lapset sekä nuoret ovat ottaneet harjoitusten loppumisen ja erikoisen tilanteen hyvin vastaan.

– Kaikki ymmärtävät, että kun koulutkin ovat kiinni, ei sitä iltaisinkaan kokoonnuta.

Savon Pallossa seurataan tarkkaan viranomaisten sekä ministeriön ohjeita ja toimitaan niiden mukaan.

– Moni on tottunut liikkumaan paljon ja on outoa, kun äkisti ei ole enää treenejä ja vapaata aikaa jää iltaisin. Toivottavasti kaikki pysyvät fyysisesti hyvässä kunnossa, jotta ei jää ainakaan kunnosta kiinni, jos kausi saadaan käyntiin.

Jalkapalloseurojen nettisivustoilta löytyy vinkkejä kotona harjoittelemiseen.

– Toivotaan vain, että ei tule ulkonaliikkumiskieltoa, koska silloin lenkkeily ja harjoittelu hankaloituisi paljon.

Savon Pallolla on tänä vuonna juhlavuosi, kun seura täyttää 85 vuotta. Juhlavuoden valmistelu jatkuu, sillä isoimmat tapahtumat ajoittuvat heinä- ja elokuulle.

Julkisuudessa on ollut myös puhetta, että seurat joutuvat talousvaikeuksiin koronan vuoksi.

Savon Pallolla riskit ovat onneksi pienet.

– Maaliskuussa olisi ollut edustuksen peli, ja kevään ajalta jää kahviotulot saamatta. Luulen tämän koettelevan enemmän sellaisia seuroja, joilla on satamäärin katsojia. Meillä on suhteellisen pienellä budjetilla toimittu tähänkin asti ja pääasiassa vapaaehtoisvoimin.

Kausijulkaisua valmistellaan ja siihen myydään mainostiloja.

– Toivottavasti toukokuussa saamme ottaa sitä varten joukkuekuvat.

Jäsenmaksut on lähteneet maksuun ja kausimaksut peritään keväämmällä. Mutta esimerkiksi edustus on ostanut jo lisenssit.

– Jos kesällä perutaan otteluita, emme saa mistään kahviotuloja, mutta toisaalta ei myöskään jouduta maksamaan bussikuljetuksista.

Pieksämäen kaupunki tukee lasten ja nuorten harrastusta eikä ole perinyt salivuokria, jos harrastajissa on alaikäisiä. Siltäkään osin ei siis tule lisäkuluja.

– Koko talven olemme pystyneet osittain harjoittelemaan tekonurmella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.