Pieksämäellä on ollut jo influenssatapauksia

Influenssaepidemia on aluillaan ja yksittäisiä tapauksia on todettu Pieksämäelläkin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan epidemia on kehittynyt suurin piirtein samassa aikataulussa kuin kahtena edellisenä vuotena.

Erona on kuitenkin se, että viikon 51 jälkeen tapausten määrä on kääntynyt hienoiseen laskuun. Tästä ei kuitenkaan voi päätellä liikoja, sillä epidemian huippu on vielä edessä.

– Huippu on tavallisesti tammi–maaliskuun välissä ja se vaikuttaisi tulevan tavanomaiseen aikaan tänäkin vuonna, Pieksämäen terveyskeskuksen akuuttihoidon ylilääkäri Antti Juvonen kertoo.

Viime vuonna epidemia saatiin paremmin hallintaan kuin kahtena edellisvuotena, eikä se ylittänyt voimakkaan epidemian rajaa.

THL:n tilasto seuraa perusterveydenhuollon influenssakäyntejä ja sen tiedot päivittyvät päivittäin.

– Influenssan lisäksi liikkeellä on muitakin korkeakuumeista hengitystieinfektiota aiheuttavia viruksia. Monissa influenssaepäilyissä näytteet ovat jääneet negatiivisiksi, Juvonen mainitsee.

Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa. WHO valitsee viruskannat eri maista saamiensa seurantatietojen perusteella.

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään pistettävänä rokotteena Vaxigrip Tetra -rokotetta ja nenäsumuterokotteena Fluenz Tetra -rokotetta.

Juvosen mukaan rokotteiden viruskannat vastaavat THL:n influenssaseurantaan tulleiden näytteiden viruskantoja. Niissä on todettu molempia A-viruksia sekä molempia B-viruksia. Suurin osa tutkituista näytteistä on edustanut influenssa A-viruksia.

– Rokotteiden tehosta tänä vuonna ei ole kuitenkaan vielä julkaistu tietoa, koska tautitapauksia ei ole kertynyt riittävästi arviota varten. Influenssarokotuksen ehtii vielä ottamaan, sillä rokotevaste muodostuu noin kahdessa viikossa.

Hengitystievirusinfektioiden seurantaan lähetetyistä näytteistä on todettu myös rino-, adeno- ja RS-viruksia.

Influenssan ja tavallisen kausiflunssan erottaa siitä, että influenssassa kuume ja lihassäryt ovat yleensä selvästi pahemmat kuin normaalissa flunssassa.

Yskä ja räkäisyys taas ovat monesti vähäisempiä.

Kannattaako influenssaan sairastuneen sitten pysyä kotona vai lähteä vastaanotolle?

– Tilannetta voi seurata kotona kuumelääkkeen kanssa, jos kokee vointinsa lääkityksellä kohtalaisen hyväksi, Juvonen ohjeistaa.

Mutta jos vointi jatkuvasti huononee, kuumeilu pitkittyy tai ilmaantuu hengenahdistusta, kannattaa lähteä lääkärin juttusille. Samoin jos oireet ensin lievittyvät ja sitten pahenevat uudestaan.

– Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa hakeutua hoitoon tavallista herkemmin.

Influenssan jälkitaudit voivat olla sairastettua influenssaa vakavampia.

Yksi jälkitaudeista on keuhkokuume, joka voi olla sairauden heikentämälle potilaalle jopa kohtalokas.

Keuhkokuumeellekin on kehitetty rokote ja Juvonen suosittelee sitä riskiryhmille, kuten sydämen vajaatoimintaa, keuhkoahtaumatautia, ykköstyypin diabetesta tai munuaisten tai maksan vajaatoimintaa sairastaville.

– Muita riskiryhmiä ovat yli 65-vuotiaat, pysyvää tablettikortisonia tai muuta immuunijärjestelmää lamaavaa lääkettä saavat sekä laitoshoidossa asuvat, Juvonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pieksämäki

Lasten luovuus täytti Poleenin – Katselmuksen voiton nappasi huumorilla höystetty esitys aivan tavallisesta koulupäivästä

Canthin aivoitukset kestävät aikaa, huvittavat ja vetävät vakavaksi

Tekstarit Maanantain lehdessä Piven edustaja ilmoittaa, ettei ole luopunut ajatuksesta, että ei kisoja Pieksämäellä voi hiihtää. Minä puolestani en ole luopunut ajatuksesta, että kisat voi Pieksämäellä hiihtää.

Vanhuus ei ole sairaus

Lakiin tehtävä opettajamitoitus ryhmäkoon pienentämisestä

Lukijan runoMuistolehtoMuistolehtoon käy tiehiljaisuuden ja sanattomuuden.Toiset lähtevät täältävarhain elämän aamupuolella,

Lukijan runo

Lukijan runo

Pisaban helppo hikiharjoittelu: Kotijoukkue pyöritti LeBa-96 Akatemiaa armotta Urskilla.

Hotelli Savonsolmu on asetettu konkurssiin – Ainakin Big Wheelsin ajaksi etsitään vuokralaista hotellin pyörittäjäksi