Pieksämäen kaupunginjohtajan valinnasta on aika aloittaa keskustelu

Pieksämäen uusi kaupunginjohtaja voi aloittaa työnsä syyskuun alussa, sillä virassa olevan kaupunginjohtaja Tapio Turusen virkasuhde päättyy elokuun lopussa.

– Siis, jos kaupunginjohtaja on valittu, sanoo Pieksämäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Sepponen (kesk.).

Kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajisto on keskusteluissaan linjannut, että kaupunginjohtajan haku käynnistyy huhtikuussa, jolloin virka julistetaan haettavaksi. Hakuaika olisi kolme viikkoa. Hakijoita haastateltaisiin toukokuussa ja kaupunginvaltuusto tekisi valinnan kesäkuussa.

– Tässä aikataulussa valitulla olisi aikaa laittaa asiansa kuntoon.

Sepponen sanoo, että kaupunginjohtajalta odotettavat ominaisuudet ovat määriteltävissä vasta sen jälkeen, kun on tiedossa, menevätkö valmistelussa olevat sote-lait ja maakuntalait läpi eduskunnassa.

– Tuo asia määrää, minkälaista kokemustaustaa kaupunginjohtajalla on oltava. Jos lait menevät läpi, kuntien tehtävät terävöityvät ja selkenevät. Tärkeää on silloin yrityselämän tuntemus. Tehtävänä on saada uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Jos taas lait eivät toteudu, on tilanne toinen.

Asia saadaan tietää maaliskuun aikana.

– Jos tulee valtuustoryhmille ajatus, ettei vielä valita kaupunginjohtajaa, niin on mahdollista, että nyt kaupunginjohtajan viransijaisena toimiva Ulla Nykänen jatkaa virkaa tekevänä kaupunginjohtajana.

Selvänä Sepponen ja muut johtavat kuntapäättäjät pitävät sitä, että virka julistetaan avoimesti haettavaksi.

– Silloin myös tehtävää hoitava Ulla Nykänen voi hakea sitä, jos hän kiinnostunut.

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja ja Pieksämäen Demarit ry:n puheenjohtaja Alpo Salo sanoo, että on tarkasteltava sitä, minkälainen on sisällä olevien henkilöiden asema.

– Jos valitaan ulkoa, joudutaan peruuttamaan useaa pestiä taaksepäin. Se olisi ikävä pakitus. Tämä kuitenkin on Alpon yksityisajattelua, päätöksiä ei ole, hän sanoo.

Salo on tyytyväinen keskusteluyhteyteen vs. kaupunginjohtaja Ulla Nykäsen kanssa ja hän arvioi, että tämän jatko olisi hyvä ylimenokauden ratkaisu.

Uuden kaupunginjohtajan tulisi olla ennen kaikkea yhteistyökykyinen, sovitteleva ja elinkeinopolitiikan taitaja, jolla olisi ideoita kehittää Pieksämäkeä ja hankkia kaupunkiin uusia työpaikkoja ja yrityksiä.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Ockenström huomauttaa, että johtajan pitää osata tehdä yhteistyötä luottamushenkilöiden kanssa jo asioiden valmisteluvaiheessa. Myös hyvä henkilöstöjohtaminen on tärkeä taito.

– Hänen tulisi olla sosiaalinen henkilö, joka lähestyisi kuntalaisia ja joka olisi kuntalaisille helposti lähestyttävä, sanoo vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Mykkänen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Leskinen (kok.) tuo esiin yhteistyökykyisyyden lisäksi, että henkilön tulee nähdä Pieksämäen seudulla mahdollisuuksia, elää realistisesti ajassa ja suuntautua tulevaisuuteen.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Majamäki huomauttaa, että esimerkiksi hallintojohtajana tulisi olla juristin koulutuksen saanut henkilö.

Kristillisdemokraattien Antti Kivimäki näkee myös, että kaupunginjohtajan tulee asua Pieksämäellä.

Kulttuurintuottaja Ilkka Seppä sanoo, että matkailun kehittäminen kuuluu kaupungille ja kulttuuri on Pieksämäen vetovoimaa. Niitä ja kolmannen sektorin toimivuuden varmistamista ei pidä unohtaa. Hänen mielestään olisi syytä pistää liikkeelle headhunterit etsimään hyviä ehdokkaita.

– Ei olisi hullumpaa, että hän olisi nuorempikin henkilö, joka tulisi hakemaan kannuksia isomman kaupungin johtovirkaan, sanoo Pieksämäkeläiset ry:n puheenjohtaja Jaakko Rosengren.

Suurimman työntekijäjärjestön JHL:n paikallisosaston puheenjohtaja Esa Annala korostaa, että johtajan tulisi ajatella työntekijöitä voimavarana, eikä kulueränä. Osaava, nuorehko ja trendikäs henkilö voisi oilla hyvä kaupungin markkinoija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pieksämäki

TekstaritTieliikennelaki kieltää turhan ajon taajamassa. Poliisilla on valtuudet puuttua asiaan. Asukas

Suomalainen erityslapsi suoritusyhteiskunnassa

Ruotsi – Suomi maaottelu Tukholmassa vuonna 1969

Eloraveissa Naarajärven raviradalla kovia menijöitä ja keppihevoslähtö

Pieksämäellä löydettiin kaivuutyömaalta räjähteitä – puolustusvoimat tarkistaa aluetta Huvilakadulla keskiviikosta perjantaihin

SaPa P17 joutui tyytymään tasuriin Imatralla

Pieksämäellä on vahva työllisyys

Vaalijalan asiakkaille vuokralle talo Anolanrannasta

Vaalijalan kaksi palvelupäällikön virkaa hakuun

Julkkiksia täynnä olevan Farmin pehtoorina Terho Häkkinen – uutta televisio-ohjelmaa kuvataan maatilalla Pieksämäellä