Pk-barometri povaa pientä hiipumista Etelä-Savoon: Varpa-Set näkee kuitenkin kasvua

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat laskeneet viime keväästä tuoreen pk-suhdannebarometrin mukaan myös Etelä-Savossa. Maakunnan yrityksistä vajaa kolmannes arvioi suhdannenäkymisen paranevan ja niiden arvioi vuoden aikana huononevan vajaa 12 prosenttia vastanneista. Etelä-Savo on noin 15 prosenttiyksikköä jäljessä valtakunnan tasosta.

Pieksämäellä odotukset kasvun suhteen tuntuvat olevan korkeammalla.

– Nyt vähän kuulostaa siltä, että markkinat lähtisivät vetämään parempaan suuntaan. Monta vuotta tässä on kasvua odotettu ja nyt hommat ovat oikeasti lähteneet monessa paikassa vetämään, teollisuuden alihankintaa Pieksämäellä tekevän Varpa-Set Oy:n yrittäjä Santtu Varpainen sanoo.

Hän aloitti yrittäjänä kahdeksan vuotta sitten, jolloin yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos. Sen jälkeen on ennättänyt olemaan suhdannevaihteluja.

– Ala on muuttunut paljon. Asiakkaat eivät enää tilaa varastoon vaan tilausmäärät ovat pieniä. Tilauksiin herätään vasta sitten kun käsi haroo laatikossa tyhjää, hän jatkaa.

Yrityksen toiminta on tarkoitus säilyttää nykyisellä tasolla.

– On siinä ja siinä, että onko työntekijälle tarvetta. Ongelmana on ollut pätevän työntekijän löytäminen, sillä osaavista koneistajista on pulaa. Mieluummin tässä venyy itse, mutta jos tulee suurempia tilauksia niin sitten työntekijälle olisi tarvetta.

Barometrin mukaan vaihtelut ovat maakunnan sisällä suuria. Esimerkiksi juuri Pieksämäen seudun osalta vaihtelut näkyvät parhaiten, koska vastaajia oli vain 16 kappaletta.

– Pieksämäellä vastaajamäärät olivat pieniä, joten vastauksissa on helposti paljon vaihtelevuutta. Silti ne kertovat vastaajien todellisista tunnetiloista, Pieksämäen elinkeinojohtaja Markus Vesterinen kommentoi barometrin alueellisia tuloksia.

Isommassa kuvassa Pieksämäellä on näkyvissä selvää kasvua.

– Yritysten liikevaihdot kasvavat ja avoimia työpaikkoja on enemmän kuin keskimäärin. Pieksämäellä työttömyys laskee jatkuvasti ja syksyllä mennään varmasti jo historiallisen alas, Vesterinen toteaa.

Yrittäjien näkökulmasta Pieksämäen, Savonlinnan ja Mikkelin seutukunnat ovat kaikki hyvin erilaisissa tilanteissa.

– Viime keväänä Mikkeli porskutti valtakunnallisella tasolla, Pieksämäellä oli samanlaista vaihtelua ja Savonlinna sakkasi voimakkaasi. Nyt Savonlinnassa on selvästi myönteisempi vire. Pieksämäellä yrityskanta ja vastaajat edustavat ehkä erilaista yritystoimintaa kuin Mikkelissä ja Savonlinnassa, Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja Nina Rasola kommentoi.

Maakunnan yritysten arviot henkilökunnan määrästä jäävät kevään barometrin tuloksia heikommiksi. Vastanneista 14 prosenttia näkee henkilökunnan määrän kasvavan ja yhdeksän prosenttia vastaavasti pienevän. Valtaosa maakunnan yrityksistä aikoo pitää oman henkilökunnan määrän ennallaan.

– Se on yksi ilahduttavista asioista tässä barometrissa, Etelä-Savon yrittäjien toimitusjohtaja Mirja Haavikko toteaa.

Kannattavuuden osalta yritysten odotukset ovat selvästi heikommat kuin keväällä.

– Eteläsavolaisten pk-yritysten kannattavuusodotukset laskivat keväästä peräti 10 prosenttiyksikköä, ollen nyt tasolla 12. Olemme hyvin kaukana hyvien taloudellisten aikojen tasosta, mikä on noin 30 prosenttiyksikön luokkaa, Haavikko jatkaa.

Koko maassa yritysten arviot lähiajan kehityksestä ovat juuri ja juuri positiiviset. Etelä-Savossa odotukset investointien arvion kehityksestä jäävät kokonaisuudessaan muutaman yksikön verran negatiiviseksi.

Uusimmat

Pieksämäki

Haku päällä Pieksämäellä

Vesijohto korjattu Naarajärvellä, vettä tulee raanasta klo 18 mennessä

Maija Kuivalaisen ilmastoahdistus kanavoitui toiminnaksi – ja niin syntyi Kestävä Pieksämäki -ryhmä

Lasten hiihtokoulussa ei päästy hiihtämään – Pieksämäellä käydään keskustelua latuverkoston kunnosta ja tulevaisuudesta

Pieksämäki isännöi Teatris 2019 Etelä-Savon aluefestareita

Cristian Kundt haluaa luoda viljavarastoon uuden sykkivän sydämen – yhteisöllinen työtila avataan huhtikuussa

Miten savolaisuus kuuluu musiikissanne, Lohkare-yhtyeen Kartsa Huovinen?

Onko nurkissa vanhoja aseita tai kivipommeja? Nyt niistä pääsee eroon

Varkaat veivät nestekaasupulloja Pieksämäellä

Samassa risteyksessä kaksi kolaria kahden päivän sisällä