Poleenin Teatterin Kellopelisydän on hieno kantaesitys ja avartava kokemus

Poleenin Teatterin juhlavuoden näytelmän Kellopelisydämen lauantainen ensi-ilta oli myös näytelmän kantaesitys. Yleisön joukossa oli näytelmän käsikirjoittaja Anne Leinonen. Näytelmän on ohjannut Jari Tuononen.

Jo etukäteen kuului, että näytelmä on vaikeaselkoinen ja arvoituksellinen, joten ensi-iltaan saapui ristiriitaisin miettein. Näytelmän lavastus avautui yleisölle kuitenkin niin houkuttelevana, että jatkoa odotti suurella mielenkiinnolla.

Eikä loppuosakaan tuottanut pettymystä. Vaikka näytelmän alku olikin arvoituksellinen, sisältyi siihen suorastaan meditatiivisia kohtauksia, joiden aikana vain nautti kokonaisvaikutelmasta.

Ensimmäisen puoliajan kuluessa lavastus, puvut, maskeeraus, musiikki, ja hienosti toteutetut projisoinnit loivat ainutlaatuisen tunnelman. Toisella puoliajalla alkaa selkiintyä, mistä näytelmässä on kysymys.

Musiikista vastasi Niko Kurki, koreografiasta Marjo Vartela, lavastuksesta Tommi Tetri ja Aleksi Matilainen ja puvustuksesta Susanna Kasanen. Valosuunnittelun ja projisoinnit on tehnyt Ville Huupponen.

Päähenkilö Olga/Oleg Myshka, Niina Piispanen, saa rooliinsa tukea hienosta maskeerauksella toteutetusta oivalluksesta: hänen kasvoistaan katsoo ikään kuin kaksi henkilöä sisäkkäin. Päähenkilön vaatetus on neutraali ja universaali.

Niina Piispasen roolisuoritus uhkuu hallittua voimaa ja on keskittynyt, hieno tulkinta.

Tärkeässä ja sujuvasti toteutetussa roolissa ovat myös Ilkka Holmavuo Falachustina – Faustina. Yleensä Holmavuon sävykäs ääni on plussaa, mutta nyt kumma kyllä olisi roolille ollut eduksi monotonisempi puhetapa.

Miia Immonen Theresa Neelen mutta itse asiassa Agatha Christien roolissa on raikas ja hauska, Tanja Kauranen kreivitär Bathoryna taas luo vahvaa naiskuvaa, jossa on mukana ikiaikaista, alkukantaista naisjumaluutta. Oma paikkansa on myös Merja Karjalaisen esittämällä Bansheella, erikoisella totuuksia laukovalla hahmolla.

Vielä kuuluu omituiseen joukkoon Henri, Henri Rousseau, jonka hahmoon on eläytynyt uutena tulokkaana Ari Kallio.

Eversti Kupzkaa esittävä Niko Lyyra löytää hienoja, suostuttelevan lempeitä puheen sävyjä everstin roolissa.

Pertti Selonen sulautuu hovimestari Kovacsin roolissa tapettiin, mutta antaa sävyä ja uskottavuutta koko esitykselle.

Poleenin Teatteri on juhlavuoden kantaesityksellään tuonut näyttämölle ainutlaatuisen esityksen, jossa Poleenin hieno tekniikka ja taitavat ammattilaiset pääsevät loistamaan. Opetusteatterin Kellopelisydän on opiksi tekijöille, mutta myös katsojille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pieksämäki

Savolaisten ilmoitukset koronavirusoireista kiihtyneet heinäkuussa – lähes 90 ohjattu terveydenhuoltoon

Pieksämäellä cruisaillaan lauantaina – Autoletkaan odotetaan noin sataa ajoneuvoa

Monipuolinen katsaus taiteeseen: Kuvataideseuran kesänäyttely tuo kymmeniä teoksia Kulttuuripappilaan.

Ahvenlampi Jäppilässä uimakiellossa sinilevän vuoksi

Yhteistyö on loistanut poissaolollaan

Tekstarit Tästä Hiekanpään rannan rakentamisesta. Jos internet-kyselyssä 37 prosenttia vastustaa rakentamista ja puhelukyselyssä 57 prosenttia , on se yhteensä 94 prosenttia vastustaa. Vai toisinpäin. Riittääkö rosentit päätökseen? Kun haluatte niin kovast

Sanovat satanistiksi

Kepparit kiisivät yli esteiden – Noin 50 lasta osallistui Pieksämäen Lehden leikkimieliseen kilpailuun

Siilin koulukiinteistöt Naarajärveltä tulivat huutokauppaan

Viimeiset karanneet hiehot saatiin kiinni perjantaina