Taksiautoilijoiden haasteista Pieksämäen sote-kuljetuksissa

Pieksämäen Lehdessä 10.2. julkaistussa jutussa haastateltiin kyytienvälityspalveluumme tyytymätöntä taksinkuljettajaa. Uuden toiminnan käynnistäminen aiheuttaa aina jonkin verran kitkaa: tutut toimintatavat muuttuvat ja monelle autoilijalle myös kyytienvälitysjärjestelmä on uusi. Kaikki järjestelmän toimintaa koskeva palaute otetaan meillä aina vakavasti, mutta on tärkeää tuoda esille itse järjestelmään ja sen hankintaan liittyviä asioita.

Sansia kilpailutti Etelä-Savon alueen sote-kuljetukset viime syksynä ja on vuoden alusta alkaen välittänyt kyydit valituille sopimusautoilijoille. Kilpailutuksen tuloksena muodostui kuljetusjärjestelmä, jonka toiminta perustuu autoilijoiden sijajärjestykseen ja asiakkaiden palveluntarpeeseen. Hieman yksinkertaistaen tämä tarkoittaa sitä, että kyytiä välitettäessä järjestelmä etsii ensimmäiseksi ajoneuvot, jotka soveltuvat kyseisen asiakaan kuljettamiseen. Ratkaiseva tekijä voi olla esimerkiksi se, pystyykö autossa kuljettamaan pyörätuolilla. Seuraavaksi automaattisesti toimiva järjestelmä tarjoaa kyytiä sijajärjestyksessä ensimmäisenä sijainniltaan saatavilla olevalle autoilijalle. Autoilijoiden välinen sijajärjestys on määräytynyt kilpailutuksen tulosten perusteella. Mikäli autoilija ei pysty tai ei jostain syystä halua ottaa tarjottua kyytiä toteuttaakseen, siirtää järjestelmä kyytitarjouksen automaattisesti seuraavana jonossa olevalle autoilijalle.

Asiakkaan puolelta hankintaa koordinoineet Essote ja kuntien asiantuntijat ovat määrittäneet kuljetusjärjestelmään liittyvät toimintatavat, joita Sansia kyytien välitystoiminnassaan toteuttaa. Sansia ei päätä esimerkiksi asiakkaiden niin sanotuista tuttutaksioikeuksista.

Toivomme autoilijoilta kärsivällisyyttä uudistuneen toimintamallin suhteen ja aktiivisuutta uuden järjestelmän käytön opettelussa. Muutos on muun muassa tuonut autoihin uusia laitteita. Osa autoilijoiden ongelmista on onneksi ratkennut nopeasti niiden käytön neuvonnalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.