Toimivaan arkeen – ikäpolvet yhdessä

Paikallisyhdistys on vuosikokouksessaan keskustellut laajasti tavoitteistaan kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhdistyksessä nähdään, että mitään ikäryhmää ei tule asettaa toisiin nähden etusijalle vaan meidän tulee tarkastella ihmisten elämäntilanteita ja tarvittavia tukiverkostoja elämänkaaren eri vaiheissa yhtä arvokkaina ja yhtä tarpeellisina. Koronaviruksesta seurannut kriisiaika on erityisesti korostanut kodin, perheen ja läheisten ihmissuhteiden merkitystä.

Lasten ja perheiden hyvinvoinnin jatkuva parantaminen on tärkeää, sillä ongelmien korjaaminen jälkikäteen tulee kalliiksi. Perheiden hyvinvoinnin tukeminen ja palveluiden kehittäminen on samalla varautumista tuleviin poikkeustilanteisiin. Vanhemmuuden ja kasvatustaitojen vahvistamisen tulee olla olennainen osa perhetyötä. Lasten hyvinvointia ja kiinnittymistä turvallisiin yhteisöihin tukee myös harrastuksen mahdollistaminen jokaiselle.

Perheen ja työn yhteensovittaminen ei aina ole helppoa. Hyvin suunnitellut ja lähipalveluina toteutetut varhaiskasvatuspalvelut tukevat parhaiten erilaisten ja eri tilanteissa olevien perheiden arkea. Päivähoitoa tulee olla tarjolla kaupungin eri osissa kohtuullisten kulkuyhteyksien päässä. Myös kotihoito tulee pitää yhdenvertaisena vaihtoehtona siihen päätyville perheille.

Ikääntyvien arvostus ja kunnioittava kohtaaminen päivittäisessä elämässä on erityisesti koronaeristyksen aikana noussut keskusteluun. Sekä poikkeus- että tavanomaisissa oloissa ikääntyvien tarpeet tulee huomioida. Kaupungilla tulee olla tarjolla monimuotoisia vaihtoehtoja eri tavoin tukea tarvitseville ikäihmisille.

Päätöksenteossa tulisi aina arvioida päätösten vaikutus niiden vaikutuspiirissä olevien ihmisten elämään – se on hyvän päätöksenteon lähtökohta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.