Vieläkin juhlitaan itsenäisyyttä arvokkaasti, mutta yhä enemmän iloisesti

 

 

Savon radan museon perinnekerho oli tänä vuonna Pieksämäen kaupungin kulttuuripalkinnon saaja. Tuhannen euron palkinto luovutettiin kerholle kaupungin itsenäisyysjuhlassa Kulttuurikeskus Poleenissa itsenäisyyspäivänä.

 

Palkinto päätettiin antaa perinnekerholle, koska se on tehnyt pyyteetöntä talkootyötä, pitänyt yllä ja nostanut esiin rautatiekulttuuria.

 

– Se on meidän omaa paikallista kulttuuriamme, totesi kulttuuri ja vapaa-aikajohtaja Päivi Majoinen palkintoa ojentaessaan.

 

Perintökerho on toiminut suunnilleen yhtä kauan kuin Savon radan museo eli noin 30 vuotta. Tulevana vuonna vietetään museon 30-vuotisjuhlavuotta ja Savon radan 130-vuotisjuhlaa. Tiedossa on tapahtumia ja teemanäyttely.

 

– Olemme kerhona kehittäneet toimintaa niin, että museon sisäpuolinen näyttelytoiminta on jo vakiintunutta ja osa näyttelystä vaihtuu vuosittain, kertoo yhteyshenkilö Esko Hirvonen.

 

Vuonna 2017 näyttelyssä esiteltiin Pönttövuoren tunnelin rakentamista ja tänä vuonna teema jatkui tunnelin käyttöönottoon liittyvällä näyttelyllä.

 

 

Perinnekerho kunnostaa yhdessä kaupungin kanssa myös museon pihapiiriä. Suunnitelmia ollaan jo laatimassa.

 

– Jäsenistö on vähitellen ikääntynyt. Tätä nykyä toimivia jäseniä on alle kymmenen, Hirvonen jatkaa.

 

Yhteistyötä tehdään Pieksämäen höyryveturiyhdistyksen kanssa.

 

 

Itsenäisyysjuhlassa on takavuosina nähty paljon mitalein koristettuja rintapieliä, mutta nyt veteraaneja oli paikalla vain kaksi, tässä kuussa 99 vuotta täyttävä Jaakko Vauhkonen ja vuotta nuorempi Juhani Rossi, jotka molemmat ovat Pieksämäen kantakaupunkilaisia. Lottia edusti Pirkko Joki.

 

Pieksämäellä on tätä nykyä kymmenen sotainvalidia, jotka kuuluvat noin 60 elossa olevan sotien veteraanin joukkoon.

 

– Puolisoita ja leskiä on noin sata. Koko tämän joukon kotona asumista tuetaan ja järjestetään yhteistilaisuuksia kaikille veteraaneille, kertoo Juhani Laitinen, joka toimi pitkään Pieksämäen sotainvalidien yhdistyksen puheenjohtajana, mutta luovutti tehtävän äskettäin Martti Kemppaiselle.

 

 

Itsenäisyysjuhla on Pieksämäellä juhla, jossa taputuksia ei säästetä. Tervehdyssanat lausui kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Ajdin Beharic (vihr.), jonka sanoma otettiin raikuvin aplodein vastaan.

 

Hän muisteli puheessaan sitä, millaista oli saapua pikkupoikana 1990-luvulla Bosnian pakolaisena Pieksämäelle, maistella ja haistella vapautta. Hän myös muistutti, että kuntapolitiikassa joudutaan tekemään päätöksiä, jotka eivät ole kaikille mieleen. Siitä huolimatta on tärkeää ymmärtää paikkakunnan kokonaisetu.

 

Juhlapuhuja, rakennusneuvos Matti Lipsanen kuvasi itsenäisyyden aikaa oman sukunsa vaiheiden kautta. Hänen vanhempansa ovat olleet molemmat toisessa maailmansodassa ja näiden vanhemmat ensimmäiseen maailmansotaan kytkeytyvässä sisällissodassa.

 

– On arvostettava, että pitkään sodassa olleet ja henkisesti järkkyneet ihmiset pystyivät rakentamaan maata. Suomessa arvostetaan veteraaneja, jotka ensin taistelivat asein ja sen jälkeen rakensivat maan.

 

Lopuksi Lipsanen kertoi lapsenlapsen koulussa olleesta isovanhempien päivästä.

 

– Joku kaveri sanoi, että ennen ei ollut isovanhempien päivää. Ei niin, koska ei ollut isovanhempia hengissä.

 

Huttunen nappasi pukunsa netistä, Rissanen ja Puttonen iloitsivat: TJ 14! – Kuvat ja video Kuopion juhlasta

Uusimmat

Pieksämäki

Lapset ja nuoret vievät Vaalijalaa uuteen suuntaan

Pieksämäkeläisnuoret innostuivat oopperasta – Taidetestaajat-hanke tarjoilee kasiluokkalaisille elämyksiä

Hirven sisälmykset levisivät kolariauton matkustajien päälle

Pieksämäen Vuoden kylä on pieni ja pippurinen Paltanen

Haloo Pieksämäki kutsuu kulttuurin äärelle

Pieksämäkeläinen Katja Tikka tähtää Underground Model -kilpailun finaaliin

Kaveria ei jätetty, vaikka sotareissu kestikin lähes 75 vuotta

Elina Linna muutti työn perässä Pieksämäelle

Yrittäjyys voi olla yhteisöllistä – Raide 7 kaipaa uusia jäseniä

Tavaratalo Kaxissa pyörivät kaupungin ainoat liukuportaat