Ville Vehviläinen valittiin Vuoden 2019 Pieksämäkeläiseksi: Kun näkee sen, mitä on saanut, haluaa myös mahdollistaa samaa toisille.

Ville Vehviläinen on Vuoden 2019 Pieksämäkeläinen. Tunnustuksen myöntää Pieksämäen Nuorkauppakamari, ja valinta tehtiin Vehviläisen saaman äänimäärän ja yleisöäänestyksessä annettujen valintaperusteluiden pohjalta. Palkinto ojennettiin Vuoden Pieksämäkeläiselle sunnuntaina joulukauden avauksessa Kauppatorilla.

– Olen kiitollinen, että sain tällaisen huomionosoituksen. Vuosikymmenten varrella tunnustuksen ovat saanet monet kovasti arvostamani ihmiset, Vehviläinen toteaa.

Vuoden Pieksämäkeläisen valintaa perusteltiin muun muassa Vehviläisen vapaaehtoistyö Savon Pallossa, jossa hän on toiminut pitkään junioreiden valmentajana. Kiitosta sai myös marraskuussa ensimmäistä kertaa pidetty toiminnallisen harjoittelun joukkuekilpailu Pieksäjäiset, jossa Vehviläinen oli yhtenä puuhamiehistä.

– Pieksäjäisistä kaikista paras fiilis tuli siitä, että se ei ollut yksittäisten ihmisten ja vain salin porukan ponnistus. Talkoissa oli paljon ihmisiä, jotka eivät liittyneet lajiin. Pieksäjäiset oli yhteinen positiivinen juttu, vaikka moni varmasti teki väsymiseen asti töitä.

Mainintoja keräsi myös työ CrossFit Pieksämäki -salin pitäjänä ja FM2000-yhtyeen jäsenenä.

– Totta on, että olen ollut niissä kaikissa mukana ja laittanut oman panokseni. Mutta olen toiminut aina vain osana ryhmää, ja juttuja on tehty porukalla.

Vuoden Pieksämäkeläinen on valittu vuodesta 1976. Tänä vuonna ääniä annettiin noin kaksisataa, mikä on lähihistorian suurin aktiivisuus.

– Tunnustus tuntuu siksi hieman vaivaannuttavalta. Kun porukalla tehdään, sen ansaitsisi porukka. Kyllä tämä on kaikille, joiden kanssa olen saanut olla tekemässä erilaisia asioita.

Vehviläinen on toiminut liikunnan parissa pitkään jo ennen kuin perusti CrossFit Pieksämäki -salin vuonna 2013 yhdessä Timo Romon kanssa. Myös siinä ajatus oli, että toiminta pelaisi kuin urheiluseurassa: yhteisöllisesti.

– Ajattelen monia asioita joukkueurheilun kautta vaikka kyse olisi kulttuuriharrastuksesta tai muusta. Kyse on tiimityöstä.

Savon Pallossa 39-vuotias Vehviläinen on ollut jossain roolissa jo ekaluokkalaisesta asti.

– Aluksi pelasin junnuissa, muutaman vuoden olin kiihkeimmässä faniryhmässä ja edustuksessa pelasin vuosia. Sitten olen valmentanut junioreja ja ehdin olla useamman puheenjohtajan aikana myös johtokunnassa.

Kun näkee sen, mitä on saanut, haluaa myös mahdollistaa samaa toisille.

– SaPassa pääsi juniorina ja nuorena melkein ilmaiseksi harrastamaan. Elämän mutkissa se kasvatti ja antoi eväitä toimia ryhmässä.

Etenkin junioreiden valmentamisessa on vahvistunut ajatus siitä, että kyse on ennen kaikkea kasvatustyöstä.

– Joukkueessa on ollut hyvät joukkueenjohtajat, muut valmentajat ja aktiiviset vanhemmat. Kaikki ovat hoitaneet oman tonttinsa, ja pelaajat ovat kaikkein tärkein juttu.

Seuratoiminta ei ole Vehviläiselle vain antamista, vaan siitä saa paljon myös itse.

– Siinä on osa yhteisöä. Jos on tietty määrä ihmisiä ja jokainen tekee tietyn työpanoksen itsekseen, siitä tulee tietty summa. Jos sama määrä ihmisiä tekee työn yhdessä, syntyy enemmän. Se pätee kaikkeen.

Pieksämäki on Vehviläisen mielestä huippupaikka.

– Pieksämäki on minunlaiselleni ihmiselle sopivan pieni: matkustamiseen kaupungin sisällä ei mene aikaa. Täällä on paikkakunnan kokoon nähden erinomaiset liikuntamahdollisuudet, ja niitä kehitetään koko ajan lisää. Täällä on myös liikuntamyönteinen ilmapiiri ja kaupunki panostaa siihen.

Jos Vehviläisen pitäisi valita, olisiko hän vuoden eurooppalainen, suomalainen, eteläsavolainen vai pieksämäkeläinen, valinta olisi selvä:

–  Haluaisin ehdottomasti olla Vuoden Pieksämäkeläinen. Sen yli menisi vain vuoden tahiniemeläinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pieksämäki

Savolaisten ilmoitukset koronavirusoireista kiihtyneet heinäkuussa – lähes 90 ohjattu terveydenhuoltoon

Pieksämäellä cruisaillaan lauantaina – Autoletkaan odotetaan noin sataa ajoneuvoa

Monipuolinen katsaus taiteeseen: Kuvataideseuran kesänäyttely tuo kymmeniä teoksia Kulttuuripappilaan.

Ahvenlampi Jäppilässä uimakiellossa sinilevän vuoksi

Yhteistyö on loistanut poissaolollaan

Tekstarit Tästä Hiekanpään rannan rakentamisesta. Jos internet-kyselyssä 37 prosenttia vastustaa rakentamista ja puhelukyselyssä 57 prosenttia , on se yhteensä 94 prosenttia vastustaa. Vai toisinpäin. Riittääkö rosentit päätökseen? Kun haluatte niin kovast

Sanovat satanistiksi

Kepparit kiisivät yli esteiden – Noin 50 lasta osallistui Pieksämäen Lehden leikkimieliseen kilpailuun

Siilin koulukiinteistöt Naarajärveltä tulivat huutokauppaan

Viimeiset karanneet hiehot saatiin kiinni perjantaina