Sipilä Ylellä: Huomenna selviää, pysyykö hallitus kasassa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan huomenna selviää, pysyykö hallitus kasassa. Hän kertoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla tyhjentäneensä kalenterinsa kolmeksi päiväksi, jotta asiat voidaan käydä kunnolla läpi.

Sipilä tapaa huomenna aamulla muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat. Kokous alkaa kello 10, ja sitä ennen perussuomalaiset pitää oman kokouksensa.

Pääministerin mukaan perussuomalaisten puoluekokouksessa tapahtui historiallinen muutos, kun puheenjohtajan lisäksi vaihtui koko puolueen johto.

– Kun hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu, käydään keskustelu lähinnä siitä, miten se vaikuttaa hallitusohjelmaan.

Perussuomalaisten uudelta puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta kysyttiin Jyväskylässä, kaatuuko hallitus, kun trio huomenna kokoustaa.

– Tämän kun tietäisin, niin ei tarvitsisi pitää koko kokousta, Halla-aho vastasi.

Oppositiojohtajat ottaneet jo yhteyttä

Pääministeri Sipilä sanoo myös muutaman oppositiojohtajan jo soittaneen hänelle. Mahdollisista uusista hallituskuvioista ei ole käyty virallisia keskusteluita. Jos keskusteluihin päädytään, on niiden aika vasta sen jälkeen, kun hallituspuolueet ovat käyneet asiat läpi.

– Muutama oppositiojohtaja on soittanut, olemme käyneet ihan epävirallisia keskusteluita, että miten he näkevät tämän tilanteen.

Sipilä toisti Ylen haastattelussa näkemyksensä, että myös EU- ja maahanmuuttoasioissa pitää pysyä hallitusohjelmassa. Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sanonut, että perussuomalaisten pitäisi terävöittää näkemyksiään EU-kysymyksissä. Halla-aho tunnetaan maahanmuuton tiukkana vastustajana.

– EU-asioista ei voi olla hallituksessa montaa linjaa. Hallitusohjelmassa sanotaan, että Suomi on osa länttä ja edistää euroalueen vakautta. Kysymykset EU-erosta tai euroerosta eivät tule tällä hallituskaudella kysymykseenkään, Sipilä sanoi Ylellä.

Hallitusohjelma sitoo hallitusta myös maahanmuuttokysymyksissä, Sipilä sanoo. Halla-aho on vaatinut maahanmuuttopolitiikkaan täyskäännöstä. Sipilä sanoo suoraan, että se ei käy. Maahanmuuttolinja saattaa silti kiristyä. Hallitusohjelmassa tehtiin 80-kohtainen maahanmuutto-ohjelma, jonka kaikkia kohtia ei vielä ole toteutettu.

– Osa toimenpiteistä on tehty, osa on kesken ja osa vielä aloittamatta. Olemme hakeneet yhteistä linjaa EU-maiden ja lähinnä Pohjoismaiden kanssa.

"Ministeriniminä ei voi olla ihan ketä tahansa"

Myllerrys perussuomalaisten johdossa vaikuttaa todennäköisesti myös hallituksen kokoonpanoon. Puheenjohtaja Halla-aho toivoo, että edeltäjänsä Timo Soini luopuisi ulkoministerisalkustaan.

Uusien ministerien nimittäminen hallitukseen ei ole pelkästään perussuomalaisten sisäinen asia, Sipilä sanoo.

– Myöskin ministerinimien täytyy nauttia muiden ryhmien luottamusta. Ministeriniminä ei voi olla ihan ketä tahansa.

Sipilä ei usko, että perussuomalaisilla olisi ehdotuksia uusista ministereistä vielä huomenna, kun hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Orpo: Perussuomalaisten johdon on hyväksyttävä demokratian ja ihmisyyden arvot

Vapaavuori: Kokoomus ei voi jatkaa hallituksessa

Presidentti: Näyttää siltä, että meillä on uusi perussuomalainen puolue

Essayah: Ei ole opposition tehtävä spekuloida, voiko hallituskolmikko jatkaa

Vihreiden Niinistö: Paras olisi mitata puolueiden muuttuneet kannatuslukemat kansanvaaleilla

Kankaanniemi: "Emmehän halua punavihreitä johtoon"

Uutisanalyysi: Perussuomalaiset saivat itsensä hetkeksi totaaliseen umpisolmuun presidentinvaalin vuoksi

Halla-aho presidenttiehdokkaasta: "Niinistön taakse asettuminen ei ole minulle henkilökohtaisesti mahdotonta"

Perussuomalaiset antaa puoluevaltuuston päättää presidenttikisaan lähdöstä