Juhannusmyräkkä jätti jälkeensä laajoja katkoksia – Pohjois-Savossa sähköt poikki tuhansilta

Pohjois-Savossa on puhaltanut juhannusaattona voimakas, puuskittainen tuuli, joka on katkonut sähköjä tuhansilta. Alkuillan aikana sähköt on ollut poikki ainakin 2 000 taloudelta Savon Voiman alueelta ja pahimmillaan sähkökatkot olivat vähän kuuden jälkeen, jolloin sähköttömiä talouksia oli maakunnassa enimmillään yli 4 600. Illalla puoli yhdentoista aikaan vikoja oli jäljellä enää noin 500.

Osa talouksista on ollut sähköttä noin kello neljästä asti. Ongelmat ovat keskittyneet lähinnä Keski-Savon kuntiin Varkauden ja Joroisten ympärille. Kuopion pohjoispuolella vikoja on ollut vähemmän.

Savon Voiman käyttöinsinöörin Janne Puustisen mukaan viat saadaan suurelta osin korjattua yön aikana, jos tuulenpuuskat eivät aiheuta enempää vikoja.

Etelä-Savon puolella ja muulla Järvi-Suomen energian alueella tilanne on ollut pahempi. Sähköt on ollut poikki noin 4 000 asiakkaalta sähköyhtiön alueella. Vioista suurin osa on keskittynyt Mikkeliin ja sen ympärille.

Pohjois-Karjalan sähkön alueella sähköttömiä talouksia oli enimmillään noin 2 500. Kaikkein eniten sähköttömiä on ollut Heinävedellä. Tuusniemellä sähköt oli poikki enimmillään 150 taloudessa.

Vikoja on saatu korjattua myös Pohjois-Karjalan sähkön alueella ja sähköttömien asiakkaiden määrä on illalla laskenut reiluu tuhanteen.

Sähkökatkoksia oli runsaasti myös aamulla. Savon Voiman asiakkaista noin parituhatta oli vailla sähköä muutamia minuutteja ennen aamuseitsemää ja aamun mittaan pidemmistä katkoksista kärsi noin tuhat. Savon Voima kertoo varanneensa resursseja sekä katkoksien korjaamiseen että asiakaspalveluun juhannuksen ajaksi.

Katkoksia myös muualla Suomessa

Yhteensä tuulenpuuskat ovat aiheuttaneet koko Suomessa katkoksia ainakin 25 000 kotitaloudelle. Katkoksia on ollut noin 85 kunnassa eri puolella maata, muiden muassa Raaseporissa, Tohmajärvellä, Kauhavalla ja Rovaniemellä.

Muun muassa kaatuneiden puiden aiheuttamia sähkökatkoksia oli viiden aikaan 20 yhtiön verkoissa.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen vaarallisesta tuulesta eteläisen Suomen seitsemään maakuntaan Satakunnasta Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan ulottuvalla alueella. Lisäksi tuuli ja sade voivat olla mahdollisesti vaarallisia kahdeksassa maakunnassa Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan.

Myräkkä voimistuu iltaan

Tuulen nopeus on ollut Kuopiossa Ritoniemessä enimmillään 15 metriä sekunnissa. Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan tuuli voi vielä voimistua iltaa kohden.

– Puuskainen voimakas tuuli pitää ottaa huomioon ja olla varovainen sen kanssa, Tuovinen toteaa.

Sateita oli tullut puoleenpäivään mennessä 32,5 millimetriä. Pohjois-Savon ylitse kulki kaksi voimakkaampaa sadealuetta aamupäivällä. Illan ja yön aikana on odotettavissa enintään 15 millimetriä vettä kuurosateina ja jatkuvampina sateina.

Juhannuspäivänä sää jatkuu tuulisena ja sateisena keskipäivään asti. Juhannuspäivän illaksi on kuitenkin odotettavissa jo poutaa.

Muualla kylmempää

Myös muualla Suomessa on sateista, kylmää ja etelässä jopa myrskyisää. Merialueilla tuulenpuuskat voivat yltää 21 metriin sekunnissa.

Lämpimintä on maan itäosissa, missä lämpötila voi nousta lähelle 20 astetta. Etelässä ylin lämpötila jää noin 16 asteeseen.

Metsäpalovaroitus on sateiden ansiosta poistettu koko Suomesta, Ahvenanmaa mukaanlukien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sähköviat saatu Pohjois-Savossa suurelta osin korjattua

Uusimmat

Sää

Juhannuksena sateen uhka väijyy mutta lämmintä luvassa

Lämmin ja kostea ilma työntää Suomeen ukkoskuuroja

Kahdenkympin rajapyykki voi rikkoutua Kuopiossakin – "Tarkkoja huippulukemia on hankala ennustaa"

Tiedätkö, mistä pakkaslumen narskuminen johtuu? – Lue kiinnostavia faktoja lumesta

Juhannusmyräkkä jätti jälkeensä laajoja katkoksia – Pohjois-Savossa sähköt poikki tuhansilta

Pian rikotaan toukokuun helle-ennätys: kuiva sää jatkuu koko alkavan viikon

Helle on heikentänyt ilmanlaatua Pohjois-Savossa – loppuviikosta luvassa helpotusta

Miehet hyökkäsivät asuntoon Karttulassa mukanaan kirves ja kaasusumutin

Intiaanikesä saapui Pohjois-Savoon

Kiira-rajuilma sekoitti Flown pasmat – yleisön pääsy alueelle ja ulkolavojen esiintymiset keskeytettiin väliaikaisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.