Äänestysinto kasvoi Pohjois-Savossa merkittävästi, myös isoimmissa kaupungeissa

Pohjois-Savon veturikaupungin ennakkoäänestysprosentti nousi tiistai-illan ennakkotietojen mukaan 24,2:een eli Kuopio petrasi 2,7 prosenttiyksikköä edellisistä kuntavaaleista.

Kuopio kuuluu silti äänestysaktiivisuudessa Varkauden ja Siilinjärven kanssa maakunnan heikoimpaan kolmikkoon. Merkittävää kuitenkin on, että koko kolmikossa ääniä annettiin ennakkoon edelliskertaa vilkkaammin.

Kun edellisissä kuntavaaleissa ennakkoäänestysinto laski valtaosassa Savoa, tapahtui nyt selkeä käänne parempaan suuntaan. Savon Sanomien levikkialueen 22 kunnasta 15:ssä äänestettiin ennakkoon aiempaa vilkkaammin. Äänestysprosentti laski seitsemässä kunnassa.

Selkein parannus tapahtui Joroisissa, missä ennakkoääniä annettiin 4,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2012 vaaleissa. Äänestysprosentti oli nyt 32,7.

Virkeintä äänestäminen oli kuitenkin Vesannolla, joka on ollut kuntavaaleissa kahdella edelliselläkin kerralla ennakkoon äänestämisessä kärkikunta Pohjois-Savossa.

Hieman Vesannon ykkössija kuitenkin himmentyi, sillä äänestysprosentti oli nyt 39, kun se viimeksi oli 40,6.

Eniten äänestysinto laski Pieksämäellä: 3,2 prosenttiyksikköä ollen 28,2. Maakunnan alhaisin äänestysprosentti 21,1 on Siilinjärvellä.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa Pohjois-Savossa äänesti ennakkoon 25,2 prosenttia äänioikeutetuista. Tiistai-iltana ei ollut saatavissa Pohjois-Savon tämänkertaista äänestysprosenttia, mutta suuntaa antavaa on, että Savo-Karjalan vaalipiirissä ennakkoon äänesti nyt 27,3 prosenttia äänioikeutetuista. Koko maan äänestysprosentti oli 26,3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ennakkoäänestys veti hyvin väkeä

Vihreiden ja kokoomuksen vaalivääntö näkyi MTV:n tentissä – "Niinistö haastoi nimeltä mainiten Orpoa"

Varhaiskasvatus kuumensi tunteita HS:n vaalitentissä – "kokoomuksen puheisiin ei voi luottaa"