Älä jätä autoasi viikonloppuna tänne: väärin pysäköinti käy kalliiksi

Huolimattomalle pysäköijälle voi mätkähtää Kuopion keskustassa viikonloppuna melkoinen summa maksettavaa. Sunnuntaina aamuyöllä alkavien katujen puhdistusten takia lähes kaikilla kaduilla on pysäköintikielto. Viidenkymmenen euron suuruisen pysäköintivirhemaksun lisäksi väärinpysäköidyt autot siirretään kaupungin toimesta hinaamalla pois töiden tieltä.

– Siirtokustannukset vaihtelevat hinausyrittäjän meiltä laskuttaman summan mukaan. Aikaisempina vuosina se on voinut helposti nousta yli 200 euron, kaupungin hallintopalveluvastaava ja pysäköinninvalvojien lähiesimies Tiina Säilä kertoo.

Tiedot siirretyistä autoista päivittyvät sunnuntai-iltapäivään mennessä kaupungin internetsivuille ja poliisin tilannekeskukseen. Mikäli ajoneuvoaan ei käy hakemassa siirtopaikalta pois kahden päivän sisällä, siirretään se seuraavaksi kaupungin varastoon. Silloin maksettavaksi tulevat myös varastosiirron kustannukset.

 

Pysäköintikiellot ilmestyvät katukuvaan jo perjantaina, mutta ennen sunnuntaita muuttuneista järjestelyistä piittaamaton autoilija selviää säikähdyksellä.

– Meillä on tuolloin paikalla oleviin ajoneuvoihin jaettu huomautuslappuja ja tiedotetta, että ihmiset huomaisivat asian ja siirtäisivät autonsa muualle, Säilä sanoo.

Kaupungin keskustassa liikennöintiä kehotetaan välttämään viikonlopun aikana, mutta autoilijoille on lisäksi varattu ilmaisia parkkialueita väliaikaisjärjestelyjen takia. Pysäköidä saa maksuttomasti Vuorikadun pysäköintialueelle perjantai-illan ja maanantaiaamun välillä. Haapaniemen pysäköintitalo on avoinna päivittäin aamukuudesta iltakymmeneen.

Lisäksi auton saa poikkeuksellisesti pysäköidä rännikaduille, kunhan pysäköidessään huomioi normaalit liikennesäännöt ja hälytysajoneuvoliikenteen. Auton voi jättää myös musiikkikeskuksen ja sataman pysäköintialueille ilman sakotusvaaraa.

Pysäköintiä ohjataan väliaikaisilla liikennemerkeillä, joita noudattamalla välttyy pysäköintivirhemaksuilta ja ajoneuvon siirrosta aiheutuvilta kuluilta.

Hiekoituksen poisto kaduilta tehdään sunnuntaina kahdessa työvuorossa, mutta yöpakkaset voivat viivästyttää töiden käynnistymistä. Mikäli työ jää kesken, jatkuu puhdistusoperaatio jälleen maanantaiyönä kello neljän aikaan.