Älä maksa haamuneliöistä!

Huoneiston pinta-alan tarkistusmittaus tuottaa yllätyksiä tyypillisimmin vanhoissa kerrostaloissa: asunnosta voi löytyä jopa selvästi niukemmin neliöitä, kuin papereissa lukee.

Mittaustapa selittää pienet heitot. Se on vaihdellut kulloisenkin standardin mukaan jo yli sadan vuoden ajan.

Hinnanalennuksia oikeusteitse

Miksi asunnon oikea ja tarkka neliömäärä on tärkeä tietää? Kyse on–tietenkin–rahasta. Kuluttajariitalautakunnassa ja käräjäoikeuksissakin on ratkaistu tapauksia, joissa ostaja on kokenut maksaneensa huoneistosta liikaa haamuneliöiden vuoksi.

Esimerkiksi Helsingin hovioikeus katsoi vuonna 2007 ratkaisemassaan asuntokauppariidassa, että noin yhdeksän prosentin ero huoneiston ilmoitetun ja mitatun pinta-alan välillä muodosti virheen, joka riitti hinnanalennukseen.

Oikeusoppineiden mielestä pienempikin ero saattaisi riittää virhevastuun syntyyn, myös silloin kun varolausumia on käytetty. Tosin jokainen riita on erilainen ja ratkaisut tapauskohtaisia.

Uudet viralliset mitat

Vuodenvaihteessa uusitussa standardissa määritellään nyt kuusi virallista neliömittaa: huoneala, huoneistoala, rakennusosa-ala, kerrostasoala, bruttoala ja käyttöala.

Niiden lisäksi elämään jäivät epäviralliset ja epämääräiset ilmaisut kuten ”asuintila” ja sen vastakohta ”muut tilat”.

Standardiremontin tarkoitus oli sujuvoittaa asunto- ja kiinteistökauppaa, ja vähentää riitoja huoneistojen neliömääristä. Niin ikään sillä haluttiin vähentää asuntokaupan ehtolauseita, kuten että huoneistoa ei ole tarkistusmitattu, tai että huoneiston yhtiöjärjestyksen mukainen pinta-ala saattaa poiketa huomattavastikin nykystandardilla mitatusta.

Lue asumisen neliöistä tarkemmin lauantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.