Aarnio-vyyhdin tutkinta viivästyy vielä

Rikosylikomisario Jari Aarnion rikostutkinnan valmistuminen ja siirtäminen syyttäjälle syyteharkintaan viivästyy vielä.

Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto arvioi aiemmin koko vyyhdin tutkinnan valmistuvan tällä viikolla, mutta Kuopion poliisiasemalta takavarikoidun sähköisen aineiston tutkinta on vielä pahasti kesken eikä valmistunut tällä viikolla niin kuin oli tavoite.

Osa Aarnion epäilyistä siirrettiin syyteharkintaan jo viime viikolla, mutta isommat kohdat ovat vielä kesken. Kuopion huumepoliisin aineiston tutkinta liittyy pienenä osana samaan asiakokonaisuuteen.

Tutkintaryhmä teki kotietsinnän Kuopion huumepoliisin työtiloihin vajaa kaksi viikkoa sitten, kuulusteli työntekijöitä ja takavarikoi aiempaan rikostutkintaan liittyvää aineistoa (SS 24. ja 25.9.).

– Nykylainsäädännön noudattaminen tekee tutkinnasta hidasta, Haavisto sanoo.

Etsintävaltuutettu suojaa salassapitoa

Vuodenvaihteessa voimaan tuli uusi laki, jonka mukaan kotietsinnässä esimerkiksi poliisiasemalle tai lakimiehen, lääkärin tai toimittajan työtiloihin tulee olla mukana etsintävaltuutettu.

Hänen tehtävänsä on turvata, ettei salassapitovelvollisuuden tai -oikeuden suojaamaa aineistoa takavarikoida tai jäljennetä.

Kuopion poliisiasemalle tehty erityinen kotietsintä on yksi ensimmäisiä tapauksia, jossa etsintävaltuutettu käy nyt aineistoa läpi. Rikostutkijat pääsevät materiaaliin käsiksi vasta sitä mukaa.

– Etsintävaltuutetun löytäminenkin voi olla vaikeaa. Me löysimme henkilön, jonka suostui tehtävään ja jonka oikeus määräsi hoitamaan asian.

Savon Sanomien tietojen mukaan etsintävaltuutettuna on Kuopion tapauksessa nyt ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut poliisi muualta Suomesta. Hän voi eri tapauksissa olla myös esimerkiksi asianajaja tai jokin muun alan substanssiosaaja.

Tutkintaryhmä sanoo noudattavansa lakia, vaikka kiire painaa päälle.

– Käymme materiaalia lävitse mahdollisimman nopeasti. Työ on silti nyt hidasta, vaikka teemme pitkää päivää, Haavisto harmittelee.

Haaviston mukaan rikosepäilyt eivät ole tarkentuneet eikä hän siksi kerro vielä Kuopion epäilyjen rikosnimikkeitä tai keskeneräistä sisältöä.

Esitutkinnan viimeiset kiivaat viikot

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio on pidätetty virastaan ja ollut vangittuna lähes vuoden vakavien rikosepäilyjen vuoksi. Aarnio on kiistänyt rikosepäilyt.

Tutkinta on laajentunut vuoden aikana useisiin poliiseihin hänen tutkintaryhmässään ja nyt myös muissa yhteistyötä tehneissä ryhmissä.

Käräjäoikeus on antanut takarajan, että syytteet Aarnion asiassa on nostettava 22. lokakuuta mennessä.

Aarniota epäillään muun muassa törkeistä huumausaine- ja virkarikoksista. Yksi epäily on, että hän vuoti ulkopuolisille entisen formalakuskin Mika Salon olevan kirjattuna KRP:n ylläpitämään epäiltyjen rekisteriin.

Rikostutkinnassa on myös, kuka vuoti MTV:lle huhtikuussa 2013 Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan samassa rekisterissä. Tutkinta asiassa ei ole juuri edennyt, mutta tutkijoiden mukaan Aarnio ei ole tässä asiassa epäiltynä.

Sen sijaan perjantaina valmistui esitutkinta epäiltyjen rekisterin virheellisten kirjausten tekijöistä ja muista vastuuhenkilöistä. Asia siirtyi nyt syyteharkintaan valtakunnansyyttäjänvirastossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion huumepoliisit muihin töihin

Putin-rekisterissä oli rakenteellinen virhe

Huumepoliisit vapaiksi kuulustelujen jälkeen

Poliisilaitos yllättyi etsinnästä ja rikosepäilyistä

IL: Aarnio-tutkinnassa otettu kiinni kolme poliisia Kuopiossa