Aiotko kuvata lapsesi kevätjuhlassa? Materiaalin julkaiseminen netissä voi rikkoa henkilötietolakia sekä tekijänoikeuksia

Kerhojen, päiväkotien ja koulujen kevätjuhlien koittaessa vanhempia saattaa askarruttaa kysymys kuvausluvista. Kaikki eivät ole innoissaan ajatuksesta, että juhlassa esiintyvän oman lapsen kuva julkaistaisiin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kuvaamista koulun tai päiväkodin kevätjuhlassa ei voi kieltää, kunhan kuvat ottaa yksityiseen käyttöön. Kuvan jakaminen sosiaalisessa mediassa on kuitenkin toinen juttu.

– Kuvaaminen ja kuvan käyttö ovat kaksi eri asiaa. Rikoslaissa on sanktioitu salakuvaaminen, joten kuvaaminen kevätjuhlassa ei ole lainvastaista. Tällaisissa tilaisuuksissa on kuitenkin hyvä muistuttaa yleisöä siitä, että jokainen kuvaaja vastaa itse siitä, miten kuvaa käyttää, Opetushallituksen lakimies Sanna Haanpää selvittää.

Kuva, josta henkilön voi selvästi tunnistaa, on henkilötieto. Sellaisen kuvan levittäminen ilman henkilön lupaa on henkilötietolain vastaista.

– Juridisesti voi olla monenlaista näkökulmaa siihen, vaatiiko henkilötiedon, eli tässä tapauksessa kuvan laittaminen nettiin, luvan. Vähintäänkin hyvä tapa on kysyä lupa, jotta kuvat eivät lähde leviämään kenestäkään ilman, että häneltä on kysytty.

Haanpää huomauttaa, että usein kevätjuhlissa esitetään musiikkia, jolloin esimerkiksi teoksen videointi voi olla tekijänoikeuskysymys.

– Silloin voi olla kyse tekijänoikeuksista, eikä materiaalia voi siten noin vain laittaa nettiin. Tekijänoikeuslaki sallii muutaman kappaleen tekemisen omaan käyttöön. Oma käyttö ei tarkoita Facebook-ryhmään jakamista.

Eliisa Girsénillä on omakohtaista kokemusta kuvausluvan huomiotta jättämisestä. Kuva: Juha Poutanen

Mannerheimin lastensuojeluliiton Siilinjärven paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Eliisa Girsén kertoo, että yhdistyksille tulee liittotasolta ohjeita kuvaamisen pelisäännöistä.

– Nyt esittelen asian niin päin, että kuvaustilanteessa pitää sanoa selkeästi kuvaajalle, jos ei halua, että omaa lasta kuvataan. On aika mahdotonta pyytää tällaisessa tilaisuudessa nostamaan yleisöstä kättä ylös, jos lasta ei saa kuvata, Girsén toteaa MLL:n Siilinjärven muskareiden kevätkonsertin alla.

Hänen mukaansa vanhemmilla ei yleensä ole kuvauskäytäntöjen suhteen erityistoiveita. MLL kysyy kuvauslupaa lähinnä eri tapahtumien osalta ilmoittautumisen yhteydessä.

– Toki se näkyy omassakin arjessa: esimerkiksi päiväkodeista kysytään joka ikinen syksy, saako lasta kuvata ja saavatko kuvat olla kunnan verkkosivuilla. Samalla tavalla mekin kysymme, saako kuvia laittaa meidän sivuillemme.

Hanna Sippo ei kieltäisi kuvaamista kevätjuhlissa. Sylissä Olivia Toivanen. Kuva: Juha Poutanen

Siilinjärven muskareiden kevätkonsertissa ollut Hanna Sippo ei koe olevansa kovin tarkka lasten kuvaamisen suhteen.

– 8-vuotiaalta esikoiseltani kysyn luvan, jos aion hänen kuvaansa verkossa julkaista. Muutenkin pitää miettiä millaisia kuvia sinne laittaa: en itse laittaisi kuvaa, jos lapsi on sairaana tai vaikka uimassa. Mutta kyllä tällaisissa kevätjuhlissa pitää saada kuvata.

Eliisa Girsénillä on omakohtaista kokemusta kuvausluvan huomiotta jättämisestä.

– Erään perhetapahtuman jälkeen huomaisin lapseni kuvan Facebookissa kasvot tunnistettavissa. Minulta asiaan ei ollut kysytty lupaa. Olen itse hyvin tarkka tästä enkä ole julkaissut lapsistani yhtään kuvaa verkossa.

– Olin vähän pettynyt, että minulta ei kysytty lupaa. Toisaalta ymmärrän, että ihmiset eivät aina osaa ajatella sitä niin. Vaikka sosiaalinen media on ollut jo pitkään käytössä, on joillekin uusi asia, ettei kenen tahansa kuvaa voi julkaista.

Kevätjuhlien kuvauskäytännöissä ei Savon Sanomien kyselyn perusteella ole ollut suurempia ongelmia Savon kouluissa.

– Vanhemmat ovat suhtautuneet myönteisesti kevätjuhlaohjelmien kuvaamiseen, kun tästä on kysytty. Toki meillä on tarkka tieto siitä, kenellä on kuvausluvat ja kenellä ei. Heidän kohdalla, joilla lupaa ei ole, pitää yksilöllisesti selvittää, onko mahdollista kuvata juhlassa, Varkauden Könönpellon koulun rehtori Päivi Malkki kertoo.

Hänen mukaansa Könönpellon koulun vanhemmista kukaan ei ole vielä koskaan kieltänyt lapsensa kuvaamista kevätjuhlassa.

– Tietenkin vanhemmat voivat kieltää, että lapsi ei esiinny, jos kuvataan. Mutta tokihan vanhemmat haluavat ottaa omaan käyttöön kuvan lapsukaisestaan.

Malkki uskoo, että koulun puolelta muistutetaan vielä vanhempia kuvaamisen pelisäännöistä ennen kevätjuhlaa.

– Varmaan laitetaan huoltajille viesti, etteivät laittaisi kuvia sosiaaliseen mediaan, vaan kuvaavat vain omaan käyttöön.

Iisalmen Kirkonsalmen koulun rehtori Eeva-Liisa Uotinen kertoo, ettei erityistä ohjeistusta ole tarvinnut tehdä.

– Sellaiseen ei ole törmätty, että Facebookissa olisi ollut kuvia meidän juhlista siten, että niistä olisi oppilaita tunnistettavissa. Vanhempien kanssa on keskusteltu, että oppilaita ei saa tunnistaa kuvista.

Pieksämäen Kontiopuiston koulussakaan kuvaamisesta ei ole noussut ongelmaa.

– Jos kuvia ottaa ja aikoo niitä julkaista jossain, pitää olla kuvien kohteen lupa. Eli ei vapaata kuvaamista missään nimessä.

– Vanhemmat tietävät käytännön, koska heiltä on kysytty kuvausluvat lapsille, rehtori Jukka Keituri pohtii.

Kuopion Haapaniemen koululla kuvaamisesta ei ole käyty isompaa keskustelua.

– Vanhemmat haluavat kuvata lastensa esitystä. Ei ole ainakaan vielä ollut tarvetta ohjeistaa käytännöistä kuvien julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa, rehtori Jussi Kukkola toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

"Nastakenkien myynti ollut nelinkertainen"

Maahanmuuttajista koulitaan kielitaitoista työvoimaa Savoon

Lämpöennätykset lähellä paukkua – Kuopion seudulle luvassa aamuyöllä +7 astetta

Apua ahdistukseen voi hakea kuvien kautta – "Syömishäiriötä sairastaneen kanssa kehon maalaaminen oli mielenkiintoinen tehtävä"

Yrittäjän syytetään pimittäneen verottajalta yli 320 000 euroa – Mies kiistää kaiken mahdollisen syytteistä

Kuopiolaismies haki Kouvolasta huumeita myyntiin Kuopioon

Nilsiän Pakkasjuhla siirtyy maaliskuulle

Kuopiossa pääsee sähköbussin kyytiin jo ensi vuonna

Kurkimäen ja Hiltulanlahden väliset uudet putket otetaan käyttöön: Kuopion Vesi varoittaa mahdollisista vedenlaatuhäiriöistä

Vuoden parhaan juhlajuoman palkinto Suonenjoelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.