Alavan juhlayleisö seurasi säveltietä massiivisesta synkkyydestä valoon

Aplodit raikuivat monta minuuttia, kun parisataa henkinen yleisö kiitti Syvyydestä kohti valkeutta -konsertin kuoroja, orkesteria, solisteja ja orkesterin johtajia sunnuntai-iltana Alavan kirkon salissa.

Alavan seurakunnan 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin kuuluneessa konsertissa sopraano Anna Immonen, tenori Ossi Jauhiainen, kamarikuoro Ancora ja Alavan seurakuntakuoro sekä Kuopion soitannollinen seura johtajinaan Jussi Mattila ja Petteri Nieminen tarjosivat yleisölle kolme suurelle yleisölle täysin tuntematonta kirkkomusiikkiteosta.

Juhlakonsertin avasi ranskalaisen Lili Boulangerin psalmiin 130 perustuva Do fund de l'abîme, joka on Euroopassa tunnettu, mutta jäänyt Suomessa vähälle huomiolle.

Toisena kuultiin lähes täysin unohdetun suomalaissäveltäjä Ida Mobergin Soluppgången eli auringonnousu. Edellisen kerran se esitettiin vuonna 1909.

Illan huipensi kantaesityksenä kuultu Helvi Leiviskän 75 vuotta sitten valmistunut Pimeän peikko. Eino Leinon Helkavirsiin tehty kantaatti kuultiin nyt ensimmäistä kertaa alkuperäisessä muodossaan. Yksinkertaistettu ja helpotettu versio siitä on kuultu vain vuosina 1948 ja 1976.

Yleisö piti kuulemastaan, vaikka teokset olivat tuntemattomia.

– Hienoja teoksia ja varsinkin Moberg oli mahtava, kehuivat Kajaanista Kuopiossa käymässä olleet Tuula ja Raimo Löhönen.

Heitä puhutteli myös Boulangerin massiivinen synkkyys.

Kuopiolainen Jukka Ordén oli kuullut Boulangerin teoksesta vieläkin synkemmän version, kun hänen kuorossa laulava vaimonsa Marja-Riitta Ordén harjoitteli sitä konserttia varten kotona.

– Ilman orkesteria se oli vielä synkempi. Nyt huilu toi toivon pilkahduksen.

Heidän poikansa Pauli Ordén oli mielissään siitä, että pääsi tutustumaan uusiin teoksiin ja säveltäjiin.

– Säveltäminen on ollut aika miesten dominoivaa hommaa. Siksi oli mukavaa, että meille esiteltiin kolme naissäveltäjää.

Alavan juhlakonserttia järjestelemässä ollut Petteri Nieminen kertoo, että ohjelmistoon haluttiin kirkkomusiikkiteoksia, jotka ansaitsevat tulla esitetyksi mieluummin kuin kaikille tuttuja sävellyksiä.

– Tässä kävi vielä tuuri niin, että Alavalla on 50-vuotisjuhla, Leiviskän Pimeän peikko on tänä vuonna 75-vuotias ja Boulangerin teos täyttää tänä vuonna 100.

Alavan juhlat jatkuvat parin vuoden päästä, kun kirkkorakennuksen valmistumisesta tulee täyteen 50 vuotta.

Uusimmat

Savo

Kuopion kaupunginjohtaja: Tämän päivän päiväkodit ovat huomisen vanhainkoteja

Rakkaus sai Huiping Zhanin, 28, jäämään Kuopioon – Pertti Tuovinen, 78, sanoo, että joka paikka on täynnä mummoja ja pappoja

Jäänveisto ihmetytti kuopiolaisia: Lasimainen eleganssi vei voiton

Kuutamoluistelu kokosi isot ihmismassat Kallavedelle – katso tunnelmalliset kuvat jäältä

Iisalmen hallintojohtaja on huolissaan päätösten avoimuudesta – kuntien työntekijöitä on peloteltu ylivarovaisiksi

Luonnon Ystäväin Yhdistys niukkasanainen Antikkala-kiistan uudesta käänteestä – "Laskettelun takia ei pidä saattaa uhanalaista lajia vaaraan"

Kuopion jäänveistokilpailun voittaja on tässä – musiikki ja tanssi valloitti sekä tuomariston että yleisön

Rautalammin kunnanjohtajasotkussa painava päätös: hallinto-oikeus asettui kunnanvaltuuston puolelle

Poliisi takavarikoi ison määrän apteekista varastettuja huumelääkkeitä – yhdelle miehistä tuomio myös puremisesta

Kuopion hurja kasvutavoite karkaa kauas – "Uskomme siihen edelleen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.