Alkusammutuskoulutus valtaa Kuopion torin

- Ihmiset oppivat yli kolmekymppisenä ajamaan kuurakettiakin, joten nuoretkin voivat oppia pesemään pyykkiä, siivoamaan ja huolehtimaan omasta turvallisuudestaan, paloesimies Harri Saastamoinen uskoo.

Palomiehet arvioivat, että nuorten vahingoissa kyse on välinpitämättömyydestä - ei siitä, etteivätkö nuoretkin oppisi arkielämän käytännön taitoja.

- Liian helposti nykyään ei oteta vastuuta yhtään itsestä eikä muista, ylipalomies Juha Huuskonen harmittelee.

- Nykyisenä kännykkäaikana osa luulee, että voi elää miten tahansa ja sitten tarvittaessa poliisi ja palokunta pelastavat. Ei oteta vastuuta omasta voinnista, vaan aina kutsutaan apua.

- Tai jos toinen on pulassa, soitetaan hätänumeroon ja kävellään ohi. Siirretään äkkiä vastuu eikä pysähdytä katsomaan ja kysymään, mikä on hätänä ja miten itse voisi auttaa.

Perjantai-iltana ilmaista oppia

Tilanteen kääntämiseksi parempaan pelastuslaitos järjestää ensi perjantaina 10. lokakuuta poikkeuksellisen tapahtuman, kun palomiehet valtaavat Kuopion torin illan ajaksi kello 17-20 tarjotakseen kelle tahansa mahdollisuuden opetella alkusammutusta ja ensiavun alkeita.

Aikuisten oikeesti -turvallisuustapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin, mutta palomiehet toivovat paikalle etenkin nuoria.

Teemana on haastaa nuoret miettimään, mitä tehdä, jos kaveri menee humalassa tajuttomaksi tai sohva syttyy tupakasta kotibileissä tuleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.