Ammatilliset opiskelupaikat eivät riitä

Ennätysmäärä nuoria on hakenut tänä vuonna ammatilliseen koulutukseen, mutta paikat eivät riitä kaikille. Esimerkiksi Savon ammatti- ja aikuisopistossa on ensi syksynä tarjolla 1 850 aloituspaikkaa, joihin on tullut yli 2 500 ensisijaista hakemusta.

- Miten käy mahdollisesti niille 600:lle, joille ei löydy paikkaa? kysyy Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Markku Rissanen.

Ammatillisen koulutuksen suosio on kasvanut koko maassa viime vuosina. Peruskoulun päättävistä nuorista useampi haki tänä keväänä ammatilliseen koulutukseen kuin lukioon.

Yhteishaun valtakunnallisen tilaston mukaan ammatillisesta koulutuksesta puuttuu yhteensä yli 10 000 aloituspaikkaa, jos verrataan aloituspaikkojen ja ensisijaisten hakijoiden määrää. Vastaavasti lukiopaikkoja on lähes 7 000 liikaa.

Savon koulutuskuntayhtymä on hakenut opetusministeriöltä valtionosuutta 250 lisäpaikalle. Ylitarkastaja Jukka Lehtinen opetusministeriöstä ennakoi, että Pohjois-Savo tulee samaan jotakin.

Opetusministeriö joutuu kuitenkin jakamaan niukkuutta. Koko maassa ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat hakeneet kaikkiaan 8 000 paikkaa, mutta ministeriöllä on jaettavana vain 2 000 lisäpaikkaa.

Ammatillisen koulutuksen suosion kasvu kertoo siitä, ettei ylioppilaaksi lukeminen enää takaa hyväpalkkaista ammattia, eikä ammattikoulu tarkoita koulutusputken päättymistä toisen asteen tutkintoon.

Kuopiolainen Toni Räsänenkin suunnittelee jatkavansa opintojaan parin vuoden työkokemuksen jälkeen.

- Työnjohtopuolelle tekisi mieli lähteä, opiskella rakennusmestariksi tai insinööriksi, hän sanoo.

Lue aiheesta lisää sunnuntain Savon Sanomista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.