Analyysi: Kuopion poliisiasema on remontoitava yhtä aikaa oikeussalien kanssa

Vielä muutamia vuosia sitten Kuopion Suokadulle oli tulossa valtiolta reilut kahdeksan miljoonaa euroa remonttirahaa. Kuopion oikeus- ja poliisitalolla piti aloittaa vuonna 2012 ensin laajennusosan rakentaminen ja sitten nykyisten oikeussalien ja poliisivankilan laaja remontti.

Miljoonien virta on hiipunut. Niitä ei tule. Ei tule lisäosaa, ja korjausrahakin vaikuttaa olevan tuskallisen tiukassa. Kuopiossa tarvitaan kuitenkin aivan välttämättömästi riittävästi rahoitusta, jotta oikeus- ja poliisitalon tilat saadaan kuntoon.

Suokadun noin 10 000 neliön kiinteistössä on kyse Itä-Suomen poliisilaitoksen pääpoliisiasemasta, maakunnan isoimmasta poliisin lupapalvelusta, poliisivankilasta ja Pohjois-Savon käräjäoikeuden pääpisteestä, josta on tuomioistuinuudistuksessa tulossa maakunnan ainoa käräjäoikeuden istuntopaikka ja kanslia.

Pohjois-Savon kansanedustajien, maakunnan muiden edunvalvojien ja korkeimpien virkamiesten on herättävä yhdenmukaisesti pitämään oikeus- ja poliisitalon todelliset remonttitarpeita esillä, kunnes rahoitus saadaan valtiolta.

Muuten on riskinä, että kansalaisten palveluihin tulee notkahdus, joka voi vaikuttaa turvallisuuteen, lupa-asiointiin, oikeudenkäyntien sujuvuuteen sekä valtion palvelujen hintoihin ja odotusaikoihin.

Oikeustalon tilat eivät ole nykyvaatimusten mukaisia

Tämän hetken tilanne on se, että käräjäoikeus tarvitsee lisää valmistelu- ja istuntosaleja, sillä eduskunta päätti lopettaa Iisalmen ja Varkauden istuntosalien käytön. Molemmissa oli hyvät, uudet oikeustalot, joiden tilat jäävät tyhjilleen.

Kuopiossa oikeussalit ovat kummanmuotoisia, sillä ne sijaitsevat rakennuksen kaarevassa osassa. Lisäksi isoinkin sali on liian pieni ja turvaton nykyaikaiseen käyttöön.

Viimeksi tällä viikolla murhaoikeudenkäynnissä istuin yleisön rivillä niin, että kannettava tietokoneeni nojasi tuolillaan taaksepäin rönöttäneen syytetyn selkään. Se kertoo kaiken oikeussalin mittasuhteista, miten lähellä penkkirivit ovat toisiaan.

Monet vakisyytetyistä eivät häiriinny toimittajasta, mutta entä kun niskaan hengittää iso Helvetin Enkeli tai huumeista sekaisin oleva velkoja.

Isoissa huumerikosjutuissa syytetyt istuvat häiritsevän lähellä toisiaan eikä vangittuina saliin tuotujen mukana tulevilla vartijoilla ole riittävästi toimintatilaa.

Kuopiossa onkin jouduttu jo pitämään isoimpia oikeudenkäyntejä Kuopion vankilan liikuntasalissa tai valtuusto-virastotalon valtuustosalissa.

On nykyaikaa, että poliisi keskittyy huume- ja talousrikosjutuissa isoihin, sarjoitettuihin kokonaisuuksiin. Oikeuden pitäisi pystyä vastaamaan tilanteeseen.

Salissa pitäisi myös pelkäävällä todistajalla olla hengitystilaa ja sermien suojaa ympärillään. Nyt sermien kanssa tai ääniyhteyksien kanssa toiseen saliin on aina sama sählinki.

Lisäksi oikeustalosta puuttuu pistorasioita. Asianajajille ja samalla toimittajillekin pitäisi olla saleissa enemmän pistokkeita läppäreitä varten.

Poliisitalon remontti ei tule viivyttää

Uhkana on tällä hetkellä, että käräjäoikeus joutuu järjestelemään tilojaan nykyisten seiniensä sisällä. Työntekijöiltä viedään omat huoneet ja toimistotilat muutetaan avokonttorissa kiertäviksi paikoiksi. Silti on ahdasta.

Tiloja saataisiin sumplittua paremmin, jos poliisin tilat uusittaisiin samalla. Silloin koko kiinteistön tilojen käyttö voitaisiin miettiä uusiksi. Vaikka kummankaan neliöt eivät lisääntyisi, tilat voitaisiin järjestellä toisin niin, että neliöistä saataisiin hyödyt irti.

Poliisihallitus ja sisäministeriö eivät ole kuitenkaan vielä ymmärtäneet asiaa. Poliisin määrärahatoive on jäämässä sen jalkoihin, että Suomessa on huonompikuntoisia, homeongelmaisia poliisitaloja.

Oikeustalon remontti ei voi kuitenkaan odottaa poliisin koko Suomen remonttijonon etenemisestä. Veronmaksajien kannalta on järjetöntä, jos oikeushallinto ja poliisi ovat niin omissa rahoitusputkissaan kiinni, ettei remontteja saada synkronoitua samaan tahtiin.

Laajoja lupapalvelun odotustiloja ei tarvita

Poliisin tiloissa olisi paljon järjesteltävää. Lupapalveluun rakennettiin aikoinaan isot odotustilat passeja ja ajokortteja jonottaville asiakkaille. Laajoja odotusauloja ei enää tarvita, kun ei ole enää jonojakaan, vaan lupapalvelu toimii ajanvarauksella tai netissä.

Sen sijaan rikosilmoitusten vastaanottopiste rakennettiin poliisitaloon jälkikäteen. Sinne jonottavat asiakkaat seisovat nyt pääsisäänkäynnin edessä keskellä talon pääaulan kapeinta kohtaa kaiken kansan pällisteltävinä.

Poliisien sosiaalitilat ovat myös epäasianmukaiset. Poliiseilla on nykyään vaatteita ja varusteita niin paljon, etteivät ne mahdu pieneen lokeroon, joka jokaiselle on varattu. Kaikki sosiaalitilojen kaapit ovat käytössä, ne ovat liian ahtaat eivätkä ne palvele vaatteiden ja varusteiden asianmukaista huoltoa ja säilytystä.

Vaatteiden pitäisi kuivaa, tuulettua ja olla järjestyksessä otettavissa. Sosiaalitilojen pitäisi olla myös viihtyisät ja käytännölliset niin, että ne tukisivat työssäjaksamista.

Poliisivankilassa on usein myös pula tutkintavankien kopeista. Samojen rikosjuttujen vangit eivät voi olla vierekkäin niin, että he pystyvät huutelemaan toisilleen. Nykyään tutkintavankeja kuljetellaankin jemmaan esimerkiksi Iisalmeen.

Oma surkuhupaisa asiansa on myös se, että syyttäjät ovat olleet evakossa 1990-luvulta asti. Jos oikeustaloa olisi laajennettu, samaan rakennukseen olisi muuttanut Itä-Suomen syyttäjänvirasto.

Nyt syyttäjät jäävät edelleen erilleen ja aikaa hukkaantuu siirtymiin.

Silti edes poliisin ja käräjäoikeuden yhtäaikainen remontti ja tilajärjestely tulisi saada aikaan Kuopiossa.

Se palvelisi koko maakunnan asiakkaita. Oikeus- ja poliisitalolla eivät asioi vain rikolliset, vaan siellä hoidetaan paljon riita-asioita, velkoja, konkursseja, sovitteluja, aselupia, passeja ja henkilökortteja ja monia muita asioita, joiden vuoksi edelleen tarvitaan myös käyntejä paikalla – ei vain nettiyhteyttä.

Kuopion oikeus- ja poliisitalon remontti viivästynyt - tilan ahtaus iso ongelma

Uusimmat

Savo

Snellmaninpuiston parturointi alkaa maanantaina – talvella puistossa käytössä vain yksi väylä neljästä

Kuopion vankilasta löytyi huumeita – ehdotonta tuomiota istuvalle lisää vankeutta

Savoon 3,5 miljoonaa euroa tukea Veikkauksen voittorahoista

Ylä-Savon tulevaisuusfoorumi saamassa tuulta alleen - Pielavedeltä vihreää valoa

Paikallinen kiinteistösijoittaja osti teollisuustontin Pielaveden kirkonkylältä – hankki aiemmin myös teollisuushallin

Suomen köyhin kunta antoi eniten hyväntekeväisyyteen – Rautavaaran Yhteisvastuu-potti omassa luokassaan

Ammattivarkaat kiersivät 17 myymälää kuukaudessa eri puolilla Suomessa – joka liikkeestä laukuttain tavaraa mukaan

Huumeita tilannut mies etsi myynnissä olleita asuntoja, joiden postilaatikoita yritti käyttää salaa tilauksiinsa

Kuinka seurakuntavaaleissa kävi sinun kotipaikkakunnallasi? Katso tästä läpimenneet

Kuopion yhteiseen kirkkovaltuustoon lähes puolet uusia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.